Sınav sayısı sınav kaygısını artırıyor

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) dershanelere ve özel derslere olan ihtiyacı gidermediğini, aksine daha da...

Google Haberlere Abone ol
Sınav sayısı sınav kaygısını artırıyor

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) dershanelere ve özel derslere olan ihtiyacı gidermediğini, aksine daha da artırdığını kaydetti. Sınavların çokluğu ve yıl içine yayılmasının özel ders, dershane, okul hazırlık kurslarına ihtiyacı tetiklediğini dile getiren Tok, “Sınav sayısının artmasıyla sınav kaygısı artmıştır.” dedi.

Yeni sınav sisteminde dershanelerin önemine değinen Tok, “Kalabalık sınıflar, altyapı eksikliği, öğretmen açığı, nitelikli öğretmen eğitimi vb. sorunlar nedeniyle bugüne kadar okullarda öğrencilerimize verilen eğitimler yeterli olmadığından, hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda istenilen başarı elde edilmemiştir. Bu nedenle, aileler, çocuklarının daha iyi bir ortaöğretim okulunda okumaları ve yapılan sınavlarda başarılı olabilmeleri için ve okulun veremediği eğitimi telafi eden kurum ve aracılara haklı olarak başvurmaktadır.” diye konuştu.

“YENİ SINAV SİSTEMİ BELLİ BAŞLI SORUNLARI BERABERİNDE GETİRDİ”

TEOG ile öğrencilerin dershanelere ihtiyaç duymayacakları varsayımlarının asılsız olduğunu söyleyen Tok, “Ne var ki bu yeni sistem dershanelere gitme ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmamıştır. Getirilen yeni sistemin, okulun önemini önceki dönemlere göre daha iyi bir seviyeye çıkarma potansiyeli taşıyacağı, öğretmenlerin de daha aktif hale getirileceği ve onların toplumsal itibarını daha da artıracağı varsayımlar ve iyi niyetler yetkililer tarafından ileri sürülmüştü. Ancak uygulamada yeni sistemin çok daha farklı ve komplike problemleri beraberinde getirdiği görülmektedir.” ifadelerini kullandı. Yeni sınav sisteminin belli başlı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Tok, “Eğitim müfredatının, ülke genelinde aynı zamanda bitirilmesinin zorlukları öğretmenlerde strese yol açması, öğrencilerin sınavı kaçırması durumunda raporları varsa sınava alınabileceği gerçeği rapor alımlarını artırdığı, yabancı dil sınavının olması avantajlı özel okullar nedeniyle rekabette haksızlığa yol açtığı ve yıl sonu başarı puanının yüzde 30 etkili olması, okullarda hormonlu notları artırdığı veli ve öğretmenler tarafından dile getirilmektedir.” şeklinde konuştu.

Eğitim sorununa çözüm önerilerinde bulunan Doç. Dr. Hidayet Tok, bazı branşlarda, özellikle kırsal bölgelere gidildikçe ciddi öğretmen eksikliği bulunduğunu ifade etti. Tok, şöyle dedi: "İller ve bölgeler arasındaki eğitim ve personel farkının kapatılması gerekiyor. TEOG sisteminde 6 dersten alınacak notların ortalamasına göre değerlendirme yapılacağına göre, bu sistem, notların objektif olarak verileceği konusunda ve veliler arasında hormonlaştırılmış notların verileceği kaygısı yok edilmelidir. Objektifliği ön plana çıkaracak tedbirler alınmalıdır. Öğretmenin motivasyonunu artıracak, yeterli maaş, öğretilebilecek ders yükü, kariyer basamaklarının oluşumu gibi etmenler mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir.”

CİHAN

Yorumlar