Sınav sahtekârlığına Gediz'li öğrencilerden çözüm

Gediz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Mehmet Hakan Selek ve Yüksel Akcabelen, önemli bir yeniliğe imza attı. Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’ın danışmanlığında, “Mobil Biometrik Vardiya Sistemi” geliştirdiler....

Google Haberlere Abone ol
Sınav sahtekârlığına Gediz'li öğrencilerden çözüm

Gediz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Mehmet Hakan Selek ve Yüksel Akcabelen, önemli bir yeniliğe imza attı. Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam’ın danışmanlığında, “Mobil Biometrik Vardiya Sistemi” geliştirdiler. İzmirli elektronik firması DekaDigital'in endüstri ortağı olduğu çalışmayı TÜBİTAK da destekledi. Yaklaşık bir yıllık çabanın sonucunda, “MOBİVA” adı verilen mobil yoklama ve kimlik tanıma cihazı üretildi.

Gediz'li mucit gençlerin, ders yoklamalarını daha pratik hale getirip zaman kaybını azaltma düşüncesinden yola çıkarak imza attığı MOBİVA, hem eğitim kurumlarında hem de fabrikalarda kullanılabilecek. Yazılımından tasarımına tamamen öğrencilerin eseri olan kablosuz cihaz, kişiyi parmak izinden tanıyor. İstenirse retina ya da avuç içi taramayla da kimlik kontrolü yapabiliyor. Kişilerin giriş çıkışlarını gün gün, saat saat kaydedip tanımlandığı bilgisayara kablosuz veri transferiyle iletiyor. MOBİVA kablosuz olması, yüksek güvenlik önlemleri ve hızlı veri transferi sayesinde LYS, KPSS, ALES ve YDS gibi merkezî sınavlarda da sahteciliğin önüne geçme imkanı verecek. Sınavlara başka biri adına girenlerin anında tespit edilmesini sağlayacak.

Yrd. Doç. Dr. Bayam, projenin tamamen yerli teknoloji olması, düşük maliyeti ve kablosuz çalışması gibi özellikleriyle öne çıktığını söylüyor. Bayam, şu bilgileri veriyor: “Projemiz, şu an kullanılan benzer sistemlere göre birçok üstünlük taşıyor. Örneğin İzmir’de yabancı bir firmaya ait fabrikada çalışanların işe giriş ve çıkış bilgileri, şirket merkezi dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir kablo bağlantısı olmadan iletilebiliyor. Hızlı kontrol ve takip imkanı tanıyor. Okullardan işyerlerine ve merkezî sınavlara kadar geniş bir alanda kontrolü kolaylaştıracak MOBİVA’ya şimdiden yoğun talep var.”

Geçen günlerde düzenlenen İzmir İnovasyon Günleri’nde cihazlarını tanıtıp ilgiyle karşılanan ve elektronik firmalarından işbirliği teklifleri alan öğrenciler Selek ve Akcabelen de şöyle konuşuyor: “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kendi şirketimizi kurup seri üretime geçmeyi, bu millî teknolojiyi düşük maliyetle kullanıma sunmayı planlıyoruz. En büyük hayalimiz, MOBİVA’yı ihraç etmek ve tüm dünyanın kullanımına sunmak. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz.” CİHAN

Yorumlar