Sına vyolsuzluğu davasında pişman olan üç 'joker' tahliye edildi

ÖSYM tarafından yapılan sınavlara 1999 yılından bu yana düzenledikleri sahte belgelerle gerçek adaylar yerine para karşılığı "joker" tabir edilen kişileri sokan sekizi tutuklu 60 sanıklı suç örgütü davasına devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
Sına vyolsuzluğu davasında pişman olan üç 'joker' tahliye edildi

ÖSYM tarafından yapılan sınavlara 1999 yılından bu yana düzenledikleri sahte belgelerle gerçek adaylar yerine para karşılığı "joker" tabir edilen kişileri sokan sekizi tutuklu 60 sanıklı suç örgütü davasına devam edildi. Savunmalarında pişman olduklarını tekrarlayan üç sanık tahliye edilirken tutuklu beş sanık kaldı.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "joker" tabir edilen başarılı öğrencileri, para karşılığı ve sahte belgeler düzenleyerek ÖSS, YGS, LYS, ALES ve KPSS gibi sınavlara başkalarının yerine girmelerini sağladığı iddia edilen sanıkların yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya aralarında suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen ve 396,5 yıl hapis cezası istenen Mehmet Kenan Öztürk'ün de bulunduğu sekiz tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Av. Şule Arslan Hızal, daha önce yapılan duruşmalarda, başka kişilerin yerine sınava giren sanıkların tahliye edildiğini belirterek, yerine sınava girilen kişilere dava açılmadığı söyledi. Av. Dinçer Çalık ise Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluğa yönelik kararını dayanak göstererek, uzun süredir tutuklu yargılanan sanıklar için tahliye istedi. Tutuklu yargılanan diğer sanıkların avukatları da müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Sanık Öztürk ise savunmasında dört çocuk babası olduğunu, dişiyle tırnağıyla biriktirdiği mal varlığına tedbir koyulduğunu, bu sebeple ailesinin mağdur olduğunu söyledi. Öztürk, “Bir hata yaptım, çok pişmanım. Mal varlığım üzerindeki tedbirin kaldırılmasını ve tahliyemi talep ediyorum.” dedi. Tutuklu sanıklardan Osman Öner de yoksul bir ailenin çocuğu olduğunu, bu sebeple bir hata yaparak başkasının yerine sınava girdiğini ve pişman olduğunu belirtti. Yaklaşık 1,5 senedir tutuklu bulunduğunu ve bunun kendisi için iyi bir ders olduğunu kaydeden sanık Öner, bir daha asla böyle bir hata yapmayacağını söyledi. Tutuklu sanık Hüseyin Üngör ise öğretim görevlisi olduğunu, başkasının yerine sınava giderek hata yaptığını, cezaevinde bulunduğu 1,5 yıl boyunca her gün yaptığı hatayı düşündüğünü belirterek tahliyesini istedi. Diğer tutuklu sanıklar da tahliyelerini talep etti.

Avukatlar ve sanıkların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdikten sonra kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, tutuklu sanıklar Hüseyin Öngür, Osman Öner ve Salih Kırmızı’nın tahliyesine, aralarında Mehmet Kenan Öztürk’ün de bulunduğu beş sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Öztürk’ün mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılması talebi reddedildi. Duruşma, 2014 Şubat ayına ertelendi. CİHAN

Yorumlar