Silifke’de çocuk felci aşı kampanyası sürüyor

Silifke ilçesinde 21-27 Mayıs tarihleri arasında, İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen 2. Tur Çocuk Felci Aşılama Günleri devam ediyor. Birinci turda Silifke genelinde 7 bin 525 çocuk aşılandı.Dr. Yüksel Eren, yaptığı...

Google Haberlere Abone ol
Silifke’de çocuk felci aşı kampanyası sürüyor

Silifke ilçesinde 21-27 Mayıs tarihleri arasında, İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen 2. Tur Çocuk Felci Aşılama Günleri devam ediyor. Birinci turda Silifke genelinde 7 bin 525 çocuk aşılandı.

Dr. Yüksel Eren, yaptığı açıklamada, 7 gün sürecek olan aşı kampanyası esnasında aşı kampanyasına vatandaşların duyarlı olmasını istedi.

Eren; Toplum Sağlığı Merkezi'ne bağlı her biri en az 2’şer kişiden oluşan aşı ekibinin 1 hafta nüfusun daha önceki aşılanma durumuna bakılmaksızın kapı kapı dolaşarak, 5 yaş ve altı çocuklar için anaokulları ve kreşler gezileceğini, ayrıca tüm aile sağlığı merkezlerinde aşı istasyonları kurulacağını belirtti. Dr. Eren, şöyle dedi:

"Poliomyelit hastalığı (çocuk felci), etkeni poliovirüs olan bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsün tek kaynağı enfekte insanın dışkısıdır. Virüs ile karşılaşan insanların yüzde 1'inde değişik oranlarda felç görülmektedir ve bazen de ölümlere sebep olmaktadır. Hastalık daha çok çocukluk çağında ortaya çıkmaktadır. Erişkinlerde genelde hastalığa karşı bağışıktırlar. Hastalıkla mücadele etmenin en etkin yolu aşıdır. Halen dünyada çocuk felcinin yaygın olduğu ülkeler mevcuttur. Ülkemizde 1998 yılından sonra polio vakası hiç görülmemiş olup, 2002 yılında Türkiye, Sağlık Bakanlığımızın yoğun çalışması sonucu Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) 'Polio’dan Arındırılmış Bölge Sertifikası' almıştır. Bununla birlikte ülkemizde polio (çocuk felci) aşısı çocukluk çağında rutin olarak aile hekimliğince uygulanmaya devam edilmektedir. 29 Ekim 2013 tarihinde, DSÖ tarafından yapılan açıklamada, Suriye’de vahşi çocuk felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğu açıklanmıştır. Bunun üzerine Suriye ile uzun sınırımız ve yoğun nüfus hareketleri nedeniyle ülkemiz de virüsün taşınması riski altında olduğundan DSÖ Polio Sertifikasyon Komitesi'nin önerisiyle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından içerisinde ilçemizin de olduğu bazı illerde 0-59 aylık Türk ve yabancı uyruklu tüm nüfusa en az bir ay ara ile iki tur halinde Oral Çocuk Felci Aşısı (OPA) uygulaması tavsiye edilmişti.

İlçemizde yapılacak olan ikinci tur aşı uygulaması, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenmiş olan 21-27 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Aşılama çalışmalarımız Toplum Sağlığı Merkezi tarafından oluşturulacak aşı ekipleri ve aşı istasyonları ile gerçekleştirilecektir. Toplum Sağlığı Merkezi bağlı her biri en az 2’şer kişiden oluşan aşı ekibi 1 hafta (7 gün) tüm nüfusun daha önceki aşılanma durumuna bakılmaksızın kapı kapı dolaşılarak, 5 yaş ve altı çocuklarına yapılması şeklinde anaokulları ve kreşler gezilecek, ayrıca tüm aile sağlığı merkezlerinde aşı istasyonları kurulacaktır.

Birinci turda aşılanan her çocuğa bir aşı kartı verilmiş ve saklanması söylenmişti. Bu aşı kartlarına ikinci turda yapılacak olan aşılar da yazılacağından aşılama sırasında aşı kartlarının vatandaşlarımızın yanında bulunması gerekmektedir. İkinci turda, birinci turda aşılanmış ya da aşılanmamış 5 yaş altı tüm çocuklarımız aşılanacaktır. Bu dönemde vatandaşlarımızın aşı çalışmalarında görevli sağlık personellerine yardımcı olmaları için kamuoyuna saygıyla duyurulur." CİHAN

Yorumlar