Silifke’de 1 milyon fidan dikilecek

Mersin’in Silifke İlçe Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2014 yılında bir milyon fidan dikimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Silifke’de 1 milyon fidan dikilecek

Mersin’in Silifke İlçe Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2014 yılında bir milyon fidan dikimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Özellikle bal ormanı oluşturmakta kullanılan ve her mevsim çiçeklenen defne, harnup, akasya ve biberiye bitkisi dikimi gerçekleştirilecek.

2011 yılında başlanan bal ormanı çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. 2011 yılında dikimi yapılan 20 bin adet biberiye arıların polen deposu halini aldı. Çiçek açan biberiyeler gelecek yıllarda da gıda sektöründe kullanılmak üzere köylüye ek gelir getirecek. Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan, çalışmalar kapsamında her yıl özellikle orman köylüsüne gelir getirici fidanların dağıtıldığını belirtti. Bugünkü çalışmalarında ise Silifke Arıcılar Derneği üyelerine 2 bin 500 harnup, 1000 biberiye, 2 bin 500 tane akasya fidanı dağıtıldığını belirten Aslan, yol kenarlarına dikimi gerçekleştirilen fidanların ayrıca erozyon ve toprak kaymalarını da engelleyeceğini kaydetti.

Mustafa Aslan 2014 yılında 1 milyon fidan ormanla buluşacağını belirterek şunları söyledi: “Silifke Orman Müdürlüğü olarak hedefimiz 1 milyon adet fidan dikmek. Bunlar sedir, karaçam, kızılçam ve diğer gelir getiren türler. Ceviz başta olmak üzere, biberiye, incir vs. gibi bir milyon adet fidan dikmek hedefimiz. Bunun yanında çok miktarda kartelli sedir tohum ekimi, kızılçam tohum ekimi, harnup tohum ekimi yapıyoruz. Bugün arıcılar derneği üyelerine fidan dağıtımı gerçekleştirdik. Amacımız arıcılığı teşvik etmek, bal verimine katkıda bulunmak, organik bal üretimini zenginleştirmektir. Son yıllarda gelir getirici türlere, bunun yanında yol kenarı ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verdik. Bütün bunları yaparken ormanlarımızın faydalanma ilkesi çerçevesinde çok yönlü faydası olan ağaç türlerini, harnup gibi gelir getirici fidanları seçiyoruz. Hem köylü faydalansın hem orman zenginlesin, arıcılığa katkıda bulunalım, meyvesinden vatandaşımız faydalansın. Bu şekilde çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bugün 2 bin 500 harnup, 1000 biberiye, 2 bin 500 tane akasya fidanı dağıtıldı.”

Silifke Arıcılar Derneği Başkanı Ahmet Şen, orman işletme ile yürütülen çalışma sonunda hem arıcıların bal kalitesini artırmak hem de başka illerden gelerek bölgede kışlayan arıcılara engel olmak için çalışma başlattıklarını kaydetti. Başkan Şen açıklamasında şunları dile getirdi: “2013 yılında Silifke yöresinde bal tamamen azalmış durumdaydı. Mevsimsel bir değişim oldu, poyrazların çok esmesinden dolayı içindeki balları arılar yediler, ne sahibine bir şey verdiler ne de sahibine faydası oldu, hepsi uçtu gitti. Biz bölgemizde çözüm olarak Orman İşletme Müdürlüğü’yle iş birliği yaptık. Kışlatma bölgesi diye bize ormandan yer temini yaptılar ve arıcılarımıza kura ile dağıttık. Orman işletme müdürlüğümüzün getirmiş olduğu ballı bitkili fidanları da dağıttık. Böylelikle bizler arılarımızı oralara götürdüğümüz zaman bizler de dışarıdan gelen arıcılardan kurtulmuş olacağız. Çünkü bizim arıcılarımızın kokusu ve tadı farklıdır. Dışarıdan gelen, çamdan gelen arılarda hiç yiyecek bal olmaz. Şu anda kayıtlı 20 bin 416 kovan var, ama dışardan gelen Silifke’nin Hüseyinler, Kızılhisarlı ve Hasanaliler köylerinde 50 bin arı var. Bunlara ancak kışlatma bölgesini kendimiz kullanırsak Silifkeli arıcılar olarak çözüm buluruz. Taşeli yöresindeki balın kalitesi Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Ne yazık ki daha önceki senelerde arıcılarımız aldığı balı satamıyordu, ama simdi de geçen seneki mevsimsel durumlardan dolayı Silifke yöresinde bal az oldu. İnşallah 2014 yılında arıcılarımız balla tanışır ve niyetlerindeki balları alırlar.” CİHAN

Yorumlar