Şike dosyasında hangi mahkemenin görevli olduğu kafa karıştırdı

Yargıtay tarafından kısmen bozulup mahkemesine gönderilen Şike dava dosyası ile ilgili hangi mahkemenin işlem yapacağı kafa karıştırdı.

Google Haberlere Abone ol
Şike dosyasında hangi mahkemenin görevli olduğu kafa karıştırdı

Yargıtay tarafından kısmen bozulup mahkemesine gönderilen Şike dava dosyası ile ilgili hangi mahkemenin işlem yapacağı kafa karıştırdı. Şike dava dosyasının iade edildiği İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın görüşünü sordu. Komisyon Başkanlığı ise mahkemenin yazısını HSYK'ya gönderdi.

Şike dava dosyasında sanık Aziz Yıldırım'ın avukatlarının itirazlarının reddedilmesinin ardından, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dava dosyası ile ilgili hangi mahkemenin işlem yapacağı henüz karara bağlanamadı.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Şike dava dosyasında bazı sanıklar yönünden verilen yerel mahkeme kararını onaylarken bazı sanıklar yönünden ise bozmuştu. Yıldırım'ın avukatları, yaptıkları itirazın Yargıtay Başsavcılığınca reddedilmesinin ardından yeniden yargılama konusunda Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın onanan bölümü ile ilgili infaz ve arşiv işlemlerinin kendi mahkemelerinin mi görevi olduğuna henüz karar vermedi.

Son yasal düzenlemede (6526 Sayılı Yasada) kesinleşen dava dosyaları ile ilgili görevlendirilecek mahkemenin arşiv ve infaz işlemlerini yapacağı belirtiliyor. Bozulan kararla ilgili işlemler için ise dava dosyasının tevzii edilerek yeni belirlenecek mahkemeye gönderilmesi öngörülüyor.

Ancak İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Şike dava dosyasında kısmi bozma ve onama kararı bulunduğu için dava dosyasının tamamının mı yoksa bozulan kızmının mı tevzii edilmesi konusunda İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı'ndan görüş sordu. Adalet Komisyonu ise bu konuda son sözü HSYK'ya bıraktı. Adalet Komisyonu tarafından HSYK'dan 'Nasıl bir işlem yapılacağı'na ilişkin sorulan soruya ise şu ana kadar bir cevap verilmedi.

HSYK, sanık Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu ceza alan sanıkların infaz işlemlerini, İstanbulbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mi yoksa tevzii ile belirlenecek yeni ağır ceza mahkemesinin mi yapacağına da karar vermiş olacak. CİHAN

Yorumlar