Siirt’te ligasure teknolojisi ile guatır ameliyatı yapıldı

Siirt’te Yaşar Erten isimli 54 yaşındaki hastaya toksik multinodüler guatr (zehirli dev guatr) nedeniyle ligasure teknolojisi kullanılarak kansız cerahatsiz guatr ameliyatı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Siirt’te ligasure teknolojisi ile guatır ameliyatı yapıldı

Siirt’te Yaşar Erten isimli 54 yaşındaki hastaya toksik multinodüler guatr (zehirli dev guatr) nedeniyle ligasure teknolojisi kullanılarak kansız cerahatsiz guatr ameliyatı yapıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Tahir Atun, Güneydoğu Anadolu bölgesinin endemik guatr bölgesi olduğunu ve bu nedenle bu bölgede özellikle sulardaki iyot eksikliği dolayısıyla guatr hastalığına daha sık rastlandığını söyledi.

Guatr hastalığı kadınlarda daha sık görülürken erkeklerde sonuçların daha habis çıktığını anlatan Op. Dr. Tahir Atun, "15 yıldan beri giderek büyüyen boyunda şişlik şikayeti olan hastamızda son 2 yıldır ses kısıklığı ve özellikle yatarken nefes darlığı şikayetleri olduğunu, rahat yatamadığını ifade etti. Yaptığımız muayene ve tetkikler sonucunda halk arasında zehirli guatr olarak bilinen Toksik MNG teşhisini koyarak ameliyat önerdik. Daha önce başka sağlık merkezlerine başvuran hastamıza ameliyatının oldukça riskli olduğu ve İstanbul, İzmir gibi Büyükşehirlerde yaptırması gerektiği anlatılmış. Böylesi büyük guatrlarda gerçekten geçici yada kalıcı ses kısıklığı, uyuşma karıncalanma, ellerde kasılmalar, hatta nadiren de olsa trakeomalazi dediğimiz soluk borusundaki kıkırdak dokunun zamanla bütünlüğünü kaybetmesine bağlı ciddi solunum zorlukları ve soluk borusuna delik açma durumları ortaya çıkabiliyor." dedi.

Op. Dr. Tahir Atun, eskiden guatr ameliyatlarını tüm damarları tek tek bağlayarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Atun, "Şimdi ise force-triad dediğimiz son Ligasure teknolojisi sayesinde ameliyatlarımızı baştan sona hiç iplik kullanmadan başarı ile gerçekleştirebiliyoruz. Bu da hem ameliyat süresini kısaltmakta hem de hastada oluşabilecek komplikasyonları tecrübeli ellerde en aza indirebilmektedir. Hastamızda da ameliyattan sonra 4 saat sonra katı ve sıvı gıdalar başlanmış, ses kalitesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır. 24 saat dolmadan da hastamız cerrahi şifa ile taburcu edilmiştir. Amacımız cerrahi alandaki üst düzey sağlık hizmetlerini Büyükşehirlere gitmelerine mahal vermeden burada gerçekleştirmektir." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar