Sigarayı bırakmak, astım kontrolünü kolaylaştırıyor

Birçok solunum yolu rahatsızlığının temel nedeni olan sigara kronik hastalığı olanlar için daha tehlikeli. Sık rastlanan kronik hastalıklardan olan astımın ömür boyu takip edilmesi gerekiyor. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman,...

Google Haberlere Abone ol
Sigarayı bırakmak, astım kontrolünü kolaylaştırıyor

Birçok solunum yolu rahatsızlığının temel nedeni olan sigara kronik hastalığı olanlar için daha tehlikeli. Sık rastlanan kronik hastalıklardan olan astımın ömür boyu takip edilmesi gerekiyor. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, "Ülkemizde astım hastalarının yüzde 10’undan fazlası halen sigara içmektedir. Sigarayı bırakmak astım kontrolünü kolaylaştırmaktadır." dedi.

Prof. Dr. Karaman, sigaranın kronik solunum yolu hastalıklarını tetikleyici özelliği bulunduğunu söyledi. Karaman, "Yapılan araştırmalar, astım hastalığının tüm dünyada 300 milyon, ülkemizde ise 4 milyon kadar insanı etkilediğini gösteriyor. Tüm dünyada astımdan ölenlerin sayısının 250 bin kişi civarında olduğu tahmin ediliyor. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb. tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastalarının yüzde 10’undan fazlası halen sigara içmektedir. Sigarayı bırakmak astım hastalığının kontrol edilmesinde önemli bir etkendir. Güncel verilere göre, sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda tam kontrol oranı yüzde 22’leri bulmaktadır. Halen dört astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servislere başvurmaktadır." dedi.

Türkiye’deki yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastası. Çocuklar sigara dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassaslar. Astım hastası çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesi tedavinin başarısız olmasına ve astım belirtilerinin devam etmesine neden olmakta ve astım hastalığının kontrol altına alınmasını engelliyor. Bu nedenle astım ve akciğer hastalıklarının engellenmesi için sigaradan uzak durulması çok önem arz ediyor. Evde sigara içilmesine izin verilmemeli. Astımlı çocuğu olanlar arabalarında da sigara içmemeli. Balkonda veya mutfakta sigara içilmesi çocuğu korumada yetersiz kalmaktadır. Sigara içen kişilerin kıyafet ve ağızlarına sinmiş kokular da kokulara hassas olan astımlı çocukları etkileyebilmektedir.

CİHAN

Yorumlar