Sigaraya başlama yaşı erkeklerde daha erken

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, Yeşilay Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Sigaraya başlama yaşı erkeklerde daha erken

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, Yeşilay Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında, “Sağlık istatistikleri verilerine göre sigaraya başlama yaşının erkeklerde 5’e, kadınlarda ise 7’ye düştüğü, 15-19 yaş arası kadınlarda ilk kez alkol kullanma oranının arttığı görülmektedir. Madde bağımlılığıyla mücadelemiz bütün bir yıl boyunca sürmesine rağmen dikkat çekmek ve yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için her yıl mart ayının ilk haftası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Amacımız, sağlıklı olduğu kadar psikososyal açıdan da mükemmel bir nesil yetiştirmektir.” dedi.

Bağımlılık yapan maddelere, "Birkaç taneyle bir şey olmaz." düşüncesiyle başlandığını, tanışmadan sonra kullanıcı olarak devam edilip bağımlılıkla sonuçlandığını vurgulayan Dr. Okur, “Bağımlılıktan veya kullanıcı olmaktan kurtulmanın en kestirme yolu bu maddelerle hiç tanışmamak, bunları hiç kullanmamaktır. Bağımlılık yapan unsurlardan birisi olan alkol mide, beyin, kalp, akciğer gibi organlar başta olmak üzere insan bünyesinde yaptığı tahribat bir tarafa, sosyal hayatta da büyük tahribat ve yıkımlara neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkemiz dahil 30 ülkeyi kapsayan, olaylarda alkolün etkilerini gösteren araştırmasının sonucundaki, 'İlk beş sırada intihar, cinayet, boşanma, şiddet olayları, hırsızlık ve trafik kazaları yer almaktadır ve bu olaylarda alkolün etkisi, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında değişmektedir. Bu nedenle alkol, bütün kötülüklerin anasıdır.' ifadesi oldukça yerindedir.” şeklinde konuştu.

Sigaraya başlama yaşının erkeklerde 5’e kadar indiğine dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Okur, şunları kaydetti: "Çeşitli vesilelerle zararını anlattığımız sigara ise maalesef en yaygın uyuşturucudur. Sigara tiryakilerinin yarısının kanserden, dörtte birinin kalp, solunum yetmezliği ve enfarktüsten öldüğü gözlemlenmiştir. Ülkemizde son yıllarda sigara bağımlılığına karşı farkındalık oluşmuş, buna bağlı olarak kullanıcılarda bırakma ve bırakma girişimleri artmış olmasına rağmen son 12 ay içinde sigarayı bırakmayı deneyenlerin yüzde 15’i başarıya ulaşmış, yüzde 53’ü sigarayı bırakmak istediğini söylemiştir, bunun yanında maalesef sigaraya başlama yaşı 5’ e kadar düşmüştür. 10-14 yaş arası çocukların sigaraya başlama oranlarının yüksekliği ise dikkat çekici boyuttadır. Halen sigara kullananların yüzde 50'yi geçen kısmı, sigarayla 15-19 yaşlarında tanışmışlardır. Gençleri kötü alışkanlıklardan, alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden korumak, devletimiz için anayasal bir görevdir." CİHAN

Yorumlar