Sigara yasağına uymayan iş yerlerine kanunu uygulayan memura ceza iddiası

Samsun’ un Salıpazarı ilçesinde “İl Tütün Kontrol Kurulu” görevlisi F.D.'nin yasa gereği kestiği cezalar nedeniyle ödüllendirilmesi yerine “cezalandırılmasına” Aktif Sağlık-Sen İl Temsilcisi tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Sigara yasağına uymayan iş yerlerine kanunu uygulayan memura ceza iddiası

Samsun’ un Salıpazarı ilçesinde “İl Tütün Kontrol Kurulu” görevlisi F.D.'nin yasa gereği kestiği cezalar nedeniyle ödüllendirilmesi yerine “cezalandırılmasına” Aktif Sağlık-Sen İl Temsilcisi tepki gösterdi.

Yasaya aykırı olarak kapalı alanda tütün içilmesine müsaade eden iş yerlerine kesilen cezalardan söz konusu ilçede rahatsızlık duyulduğunu belirten Aktif-Sağlık Sen Samsun İl Temsilcisi Fatma Danışman Hacıeyüpoğlu, “Fakat her ne hikmetse, görevini yapanlar cezalandırılıyor? Hiç kimse işini yapıyor, diye cezalandırılamaz” dedi.

“Samsun’da iki yıl içerisinde yasağa uymayanlar ile ilgili hangi denetim ekibi tarafından kaç adet ceza kesilmiş?” diye soran Hacıeyüpoğlu, “Ceza kesilen ilçe, kaymakam veya halk sağlığı müdürlüğü tarafından neden denetlenmemiş ve ilçede sadece bir ekip tarafından ceza kesildiği için ekipte görevli sağlık personeli ile uğraşılarak ilçede hedef haline gelmesi sağlanmış. Hatta bununla da kalınmayıp polis olan eşi ile uğraşılmaya başlanmış. Öyle ki ceza kesilen şahıs tarafından asılsız isnatlarla BİMER'e e-mail atılıp soruşturma geçirmesi sağlanmıştır. Ayrıca kurum amiri tarafından da ceza kesmemesi konusunda baskı altına alınan sağlık personeli daha sonra yaşadıklarına dayanamayarak sağlık problemleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca sağlık personeli arkadaşın ceza yazmama konusunda baskı yapılıyor diye vermiş olduğu dilekçeye istinaden müdürlükten gelen denetim ekibinde görevli bayan memurunda ceza yazılmaması konusunda aranması da son derece manidardır.” dedi.

Ulusal Tütün Kontrol Programı’nın Uygulanması ve Eylem Planı’nda yer alan görevlerin yerine getirilmesi ve tütün ürünlerinin zararları ile mücadele için kontrol faaliyetlerini yürütmek üzere illerde “İl Tütün Kontrol Kurulları” nın kurulduğunu belirten Aktif-Sağlık Sen İl Temsilcisi Hacıeyüpoğlu, “Bu kurullara, ilde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, yerel basın kuruluşları, spor kulübü ve sivil toplum örgütlerinin katılımı sağlanmaktadır. Vali ya da Vali Yardımcısının başkanlık ettiği bu kurulun sekretaryası halk sağlığı müdürlüklerince yapılmaktadır. 4207 sayılı Kanun kapsamında valilik görevlendirmesi ile 81 ilde denetim ekipleri oluşturulmuştur. Bu ekiplerde İl Halk Sağlığı Müdürlükleri personeli, Emniyet Müdürlüğü personeli, belediye personeli ve ilgili diğer kamu kurumları personeli görev yapmaktadır. Bu ekipler belirli bir plan dâhilinde tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminin yasak olduğu yerlerde inceleme yaparlar. Rutin denetimleri dışında şikâyet gelmesi halinde de bu ekipler, Kanun ihlalinin olduğu yere giderek olayla ilgili inceleme başlatırlar.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar