Sigara çocuk sahibi olmanızı engelleyebilir

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Turgut Aydın, sigara tiryakisi kadınlarla erkekleri uyararak, sigarının çocuk sahibi olmayı olumsuz yönde engellediğine dikkat çekti. Tüm dünyadaki sigara karşıtı mücadeleye rağmen, sigara...

Google Haberlere Abone ol
Sigara çocuk sahibi olmanızı engelleyebilir

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Turgut Aydın, sigara tiryakisi kadınlarla erkekleri uyararak, sigarının çocuk sahibi olmayı olumsuz yönde engellediğine dikkat çekti.

Tüm dünyadaki sigara karşıtı mücadeleye rağmen, sigara bağımlılığı halen son derece yaygın. Akciğer kanseri başta olmak üzere çoğu ölümcül kanserin en önemli nedeni sigaradır. Ayrıca solunum hastalıkları, kalp-damar hastalıkları ve infertilite (kısırlık) gibi hayatı olumsuz etkileyen birçok hastalığın en önemli nedenidir.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla sigara kullanımının üreme sağlığına olan etkileri ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Turgut Aydın şunları söyledi: “Hem kadın hem de erkek üzerine olumsuz etkisi olan sigara bağımlılığı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde artarak devam etmektedir. Üreme çağındaki erkek ve kadınların yaklaşık yüzde 25-35'i sigara bağımlısıdır. Sigara bağımlılığı, bu oran göz önünde tutulduğunda, tüm üreme çağındaki çiftleri etkileyen en önemli problemlerden bir tanesidir.”

“Sigara üreme sağlığına zarar veriyor” diyen Dr. Turgut Aydın, kadının sigara içmesi ya da sigara dumanına maruz kalmasının üreme fonksiyonlarına etkisinin neler olduğunu şöyle sıraladı: Sigara bağımlısı kadınlarda infertilite (kısırlık) oranı bağımlı olmayanlara oranla 8-10 kat daha fazladır. Kadınlarda sigara bağımlılığı yüzde 15 oranında tek başına infertilite nedenidir. Kadının yumurtalıkları daha erken özelliklerini kaybeder. Düşük yapma riski artar. Sigara bağımlısı olmayanlara göre ortalama 4 yıl erken menopoza girerler.

Dr. Turgut Aydın, erkeğin sigara içmesi ya da sigara dumanına maruz kalmasının üreme fonksiyonlarına etkilerini de şöyle anlattı; "Sigara bağımlılığı erkeklerde de üreme fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Erkeğin sigara içmesi; sperm konsantrasyonunun azalmasına. Sperm sayısının ve sperm hareketlerinin azalmasına. Spermin kadının yumurta hücresini delme yeteneğinin azalmasına ve sperm hücresinde DNA hasarının artmasına neden olmaktadır. Buna ek olarak sigara bağımlısı erkeklerin damarlarındaki tıkanıklıklar daha genç yaşta ereksiyon disfonksiyonu yaratarak cinsellikten soğuma ve fertilite oranında indirek olarak azalma yaratmaktadır. Sigara içiminin infertilite(kısırlık) nedeni ile yardımcı üreme teknikleri uygulanan bireyler üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır.

SİGARA KULLANIMI KISIRLIK TEDAVİLERİNİN BAŞARILARINI DA DÜŞÜRÜYOR

Tüp Bebek Uzmanı Dr. Turgut Aydın, sigara bağımlısı çiftlere yardımcı üreme tedavisi yapıldığında olumsuz sonuçlar alınma olasılığının yüksekliğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi; “Toplanan oosit sayısı, elde edilen embriyo sayısı bağımlı olmayanlara göre daha azdır. Embriyo tutunma oranı, gebelik oranı da bağımlı olmayanlara göre daha düşüktür. Tüp bebek iptal oranları bağımlı olmayanlara göre daha yüksek olduğu birçok çalışmada teyit edilmiştir. Tüp bebek tedavisi süresinde sigara kullanmamak bile sonuçları olumlu yönde etkilediği çalışmalarla gösterilmiştir. Sigara bağımlılığının bu etkileri göz önünde bulundurulduğunda, çocuk yapma problemi nedeni ile gelen hastaların yumurtlama kalitesini düzeltmek ve sperm sayısını arttırıcı bazı ilaçlar veya antioksidan ilaç kullanmanın yerine sadece sigarayı bırakmaları belki de daha kolay çocuk sahibi olmalarını sağlayacaktır.” CİHAN

Yorumlar