Sığ sulara balıklama atlamaktan her yıl 500 kişi felç oluyor

Yazın serinlemek için sığ sulara balıklama atlama hayati tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, 2 metrenin altındaki sulara balıklama atlama yapılmaması hususunda uyarıyor.Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği(TOFD), geçen yıl değişik kazalara bağlı...

Google Haberlere Abone ol
Sığ sulara balıklama atlamaktan her yıl 500 kişi felç oluyor

Yazın serinlemek için sığ sulara balıklama atlama hayati tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, 2 metrenin altındaki sulara balıklama atlama yapılmaması hususunda uyarıyor.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği(TOFD), geçen yıl değişik kazalara bağlı ülkede 500 boyun kırığı vakıasının meydana geldiğini bildirdi. TOFD, balıklama atlayışların sert bir parçaya çarpmaya bağlı çoğu zaman ölümle sonuçladığını belirtti. TOFD Genel Başkanı Ramazan Baş, yaptığı açıklamada, yazın serinlemek için sığ yerlerde balıklama atlayarak denize girmenin tehlikeli ve riskli olduğunu söyledi. Baş, "Derinliğini bilmediğiniz sulara ve 2 metrenin altındaki sığ sulara balıklama atlamayın. Boynunuz kırılabilir, felç olabilirsiniz. Serinlemek için girdiğimiz deniz bizi ömür boyu tekerlekli sandalye ve yatağa bağlı yaşamaya mahkum edebilir." dedi.

Sığ suya balıklama atlama boyun kırıklarına neden olduğunu aktaran Baş, omuriliğin hemen yakınında ise solunum merkezi bulunduğunu, kırılmaya bağlı omuriliğin birden şişmesi solunum merkezini etkilemesine bağlı boğulmaya neden olduğunu kaydetti. Baş, kişi boğulmaktan kurtulsa bile bu sefer felç olma riski ile karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

Sığ sulara balıklama atlayanların ortalama yaş grubunun 15-25 yaş arası gençlerin oluşturduğunu altını çizen Baş, maalesef bu yaş grubu gençler sığ suya balıklama atlamayı önemli bir güç gösterisi olarak görmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Gece saatlerinde özellikle turistik tesislerde konaklayan tatilcilerin alkol aldıktan sonra kontrolsüz bir şekilde sığ suya veya havuza atlamaları sonucu gerçekleştiğine işaret eden Baş, "Yanlış ilk yardım uygulamaları sonucu kazazedeler ya felç oluyorlar ya da ölüyorlar. Sığ suya balıklama atlayanların yüzde 30'u kısmi veya tam felç oluyor. Sığ suları gösteren uyarı levhalarının konulması, bu kazaların önlenmesindeki en önemli adımlardan biri. Bunun en iyi örneği ise Amerika ve Avustralya'da deniz kıyılarına yerleştirilen uyarı levhalarıdır. Uyarı levhası sayesinde Amerika ve Avustralya’da yaşanan sığ suya balıklama atlama vakıalarında yüzde oranında azalma görülmüştür." ifadesini kullandı.

Baş, ülkede 28 ilin denize kıyısı bulunmasına rağmen İstanbul dışındaki yerlerde bir tek uyarı levhasının bulunmamasının ise üzüntü verici olduğunu sözlerine ekledi.

Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan, Antalya bölgesinde kıyıların falezli olmasına bağlı sığ sulara atlamanın tehlikeli olduğunu söyledi.

Antalya Konyaaltı'ndaki falezlerden atlamanın bir anlamda ölüme ve felçli kalmaya davetiye çıkardığını belirten Canan, sığ sulara atlamaya bağlı tehlikelerle ilgili şu bilgiyi verdi: "Antalya bölgesinde hava sıcaklığının artması ve nemli havaya bağlı serinlemek için denize girmeler başladı. Özellikle gençler falezlerden atlayarak güç gösterisi yapıyor. Atlayışta başın bir kaya parçasına çarpma ile birlikte ölüm ve boyun kırılmasına bağlı ömür boyu felçli kalınabilir. Gençlerin güç gösterisine bağlı atlayışlarına izin verilmemeli. Uyarılmalı. Serinlemek için denize girmeler çoğu zaman güç gösterisine bağlı ömür boyu tekerlekli sandalye ve yatağa bağlı yaşamaya mahkum edebilir." CİHAN

Yorumlar