Side'nin yüzde 90'ı toprak altında

67 yılda yüzde 10'nu gün yüzüne çıkarılabilen dünyaca ünlü Side Antik Kent, mevcut haliyle bile yerli ve yabancı turistleri büyülüyor. Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Side Antik Tiyatro, Anıtsal Çeşme, Roma Hamamı ve AA Bazalikası...

Google Haberlere Abone ol
Side'nin yüzde 90'ı toprak altında

67 yılda yüzde 10'nu gün yüzüne çıkarılabilen dünyaca ünlü Side Antik Kent, mevcut haliyle bile yerli ve yabancı turistleri büyülüyor.

Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Side Antik Tiyatro, Anıtsal Çeşme, Roma Hamamı ve AA Bazalikası ayakta olan Side Antik Kenti'nde arkeologlar 1947 yılında bu yana çalışma yapıyor. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Side Müzesi'nde yer alan tarihi eserlerin yüzde 90'ı, 1947-1967 yıllarında antik kentte kazı çalışmasını 20 yıl yürüten Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile öğrencisi Prof. Dr. Jale İnan'ın gün yüzüne çıkardığı eserler oluşturuyor. Arkeologlar, Side Antik Kent'in içinde yerleşim ve hayatın olması nedeniyle 67 yılda bugüne kadar yüzde 10'nun gün yüzüne çıkarılabildiğini, yüzde 90'nın toprak altında olduğunu belirtiyor.

1965 yıllarında Side'de pansiyoculukla ve Sidelilerin evinin bir odasını kiraya vererek başlayan turizmin 1990 yıllarda deniz, kum ve güneş turizmine kültür, tarih ve arkeoloji turizmininde eklenmesiyle antik kentin dünyada tanınmasının arttırdığını ifade ediyor.

Müzeler Haftası etkinlikleriyle birlikte Side Antik Kent'te kültür, tarih ve arkeolojik varlıklarını tanıma turları hız kazandı.

SİDE ANTİK KENT'TE 2014 YILI KÜLTÜR TURLARI BAŞLADI

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı, günümüzde Side'nin dünyada tanınmasına ve arkeolojik varlıklarının gün yüzüne çıkmasında merhum Ordirayüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel ile öğrencisi Prof. Jale İnan'ın katkısının yüksek olduğunu söyledi.

Side Müzesi'nde sergilenen eserlerinin çoğunun arkeolojinin unutulmaz isimleri Arif Müfid Mansel ve Jale İnan olduğunu belirten Alanyalı, "Side'nin kültürel ve arkeolojik zenginliklerinin gün yüzüne çıkması Mansel ve İnan hocalarımızın gayretine borçluyuz. İki hocamızda dünya arkeolojisinin güzide isimleri. Kıt imkanlarla Side'nin gün yüzüne çıkmasını sağlamıştırlar. Side'de hayat iç içe olduğu için antik kenttin yüzde 90'nı toprak altında. Gün yüzüne çıkan arkeolojik zenginlikler insanları büyülüyor, toprak altındaki zenginlikler gün yüzüne çıkmasıyla Side kültür turizminde dünyada sesini daha gür duyuracaktır. Anadolu Üniversitesi, antik kentte 5 yıldır çalışma yapıyor. 5 yıl içinde Side Antik Kent'teki eserlerin tanımasına yönelik bir çok çalışma yaptık. En önemlisi de 1,5 yılda 18 asırlık Tüke Tapınağı'nı yeniden ayağa kaldırarak ve restore ederek ziyaret açtık." dedi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı(ÇEKÜL) Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Side'deki kazı çalışması ve tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasını 50 yıldır yakında takip ettiğini söyledi. Side'de bulunan Roma dönemi eserlerinin İtalya Roma'da bile olmadığını vurgulayan Sözen, Side'nin dünyanın sayılı antik kentlerinden biri olduğunu bugüne kadar yüzde 10'nun gün yüzüne çıkarılmasının bile insanları büyülediğini kaydetti.

Side'nin altında tarih yattığını ve bu zenginliği mutlaka gün yüzüne çıkarılması gerektiğini anlatan Sözen, "Side'de yaşayanlar çok şanlı. Dünyanın hiç bir ülkesi ve şehrinde arkeolojik zenginliğinin bu kadar olan bir yer yok. Burayı koruyacak olanlarda Sidelilerdir. Bu zenginliği görmeye dünya geliyor. Yüzde 90'nın toprağın altında bulunan eserlerin gün yüzüne çıkmasıyla Side dünyanın en ayrıcalıklı antik şehri olacaktır. " dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Side Müzesi'nin geçen yıl 191 bin turistin ziyaret ettiğini bu sene bu rakamının 200 bini geçmesi beklendiğini ifade edildi.

Öte yandan 2 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı, Side Antik Kent'te tapınaklar bölgesinin restorasyonu ve korunması için bölgenin tahsisini Side Belediyesi'ne tahsis etmişti.

Bakanlığın, Büyükşehir Yasası ile Side Belediyesi'nin tüzel kişiliğini kaybetmesi nedeniyle tapınaklar bölgesinin Side Belediyesi'ne devrettiği tahsisi geri aldığını belirtildi.

CİHAN

Yorumlar