Side Belediye Başkanı Uçar, 54 yıl hapis istemiyle yargılanıyor

Antalya'nın Side Belediyesi'nin, Kentsel Dönüşüm Projesi (KDP) kapsamında 4,5 yıl önce hayata geçirdiği 4 kilometre uzunluğundaki 'Side Sahil Yolu' yargıya taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Side Belediye Başkanı Uçar, 54 yıl hapis istemiyle yargılanıyor

Antalya'nın Side Belediyesi'nin, Kentsel Dönüşüm Projesi (KDP) kapsamında 4,5 yıl önce hayata geçirdiği 4 kilometre uzunluğundaki 'Side Sahil Yolu' yargıya taşındı. Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, 'ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla 54 yıl hapis istemiyle yargılanacak. 3,5 yıl önce hizmete açılan yol, Tarihi Kentler Birliği(TKB) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından 'Doğaya En Saygılı' proje ödülü almıştı.

Yazılı açıklama yapan Başkan Uçar, yargılamanın 4 bin metre uzunluğundaki Side Sahil Yolu yapımı ile 2 özel tasarım otobüsün alımı ve antik Side köy meydanındaki yıkımların yapılıp projenin uygulanmasıyla ilgili ihaleler nedeniyle olduğunu ifade etti. Uçar, davanın sahil yürüyüş yolu, iki otobüs alımı ve antik Side köy meydanını kapsayan projeyle ilgili 6 ihalenin 'görevi kötüye kullanma' ve 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamalarıyla açıldığını kaydetti. Davayla ilgili, savcının yetkisini aşmasına kadar uzanan adaletsizlik ve haksızlığın olduğunu savunan Uçar, açıklamasında şunlara yer verdi: "Davaya konu olan ihaleler açılırken, inşaatların turizm sezonuna kalmamasını ve en hızlı şekilde sonlandırılmasını hedefleyen Side Belediyesi tarafından bu amaçla ihale kanununun, daha kısa bir itiraz süresiyle olağanüstü ve öngörülemeyen durumlarda ihale sürecinin hızlandırılabilmesine imkan sağlayan 21. maddesine başvuruldu. Türkiye'de birçok kurum ve kuruluş tarafından da kullanılan bu maddeden, Side'nin komşusu Ilıca, Evrenseki ve Çolaklı belediyeleri de faydalandı. İhalenin bitiminden hemen sonra yaklaşık 3 yıl önce, bu dört belediye hakkında yerel gazetede çıkan bir haber üzerine Manavgat Kaymakamlığı, normal akışında, soruşturma ve denetleme sürecini başlattı. Side, Ilıca, Evrenseki ve Çolaklı belediyelerinin, görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla yürütülen süreçte konu, Manavgat Cumhuriyet Savcılığı'na taşındı."

Turizmde büyük maddi kayıp, kamu zararı, sansasyon ve özellikle yurtdışından rezervasyon yaparak gelen turistler açısından reklamasyona (satılan bir malın/hizmetin istenilen kalitede olmaması nedeniyle ortaya çıkan bir uygulama) sebep olacağını vurgulayan Uçar, diğer belediyelere emsal olarak gösterilen projelere imza atmış bir belde belediyesi olarak, kendilerine yapılan haksızlığın üzdüğünü kaydetti.

Konuyla ilgili mütâlaa talep ettiği hukuk profesörleri Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ve Prof. Dr. Oğuz Sancakdar'ın söz konusu eylemin, ne 'görevi kötüye kullanmak', ne de 'ihaleye fesat karıştırmak' suçu olarak değerlendirilemeyeceğini belirttiğini aktaran Uçar, mütâlaada; eyleminin hileye dayalı davranış olarak değerlendirilemeyeceği, bu nedenle 'ihaleye fesat' suçu olarak kabul edilemeyeceği, 21. maddeye başvurulmasında kamusal zarara yol açma kastı olmadığından ve davranışın cezalandırılması için gereken kamusal zarar koşulu da gerçekleşmediğinden, 'görevi kötüye kullanmak' suçundan da cezalandırılamayacağı yönünde görüş bildirildiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar