Şiddetin kadınlarda yol açtığı ruhi bozukluklar anlatıldı

Özel Adana Avrupa Hospital ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Salbaş Anadolu Lisesi’nde, kadınların şiddet sebebiyle yaşadıkları ruhi bozukluklar hakkında bir panel düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Şiddetin kadınlarda yol açtığı ruhi bozukluklar anlatıldı

Özel Adana Avrupa Hospital ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Salbaş Anadolu Lisesi’nde, kadınların şiddet sebebiyle yaşadıkları ruhi bozukluklar hakkında bir panel düzenlendi. Panele öğrenciler, sınıf öğretmenleriyle birlikte katıldı. Hastanenin psikiyatri uzmanı Dr. Eda Aslan Üçkardeş, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mehmet Göl, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ ve Prof. Dr. Gaye Erbatur, özellikle kadınlara yönelik şiddet ve çocuk gelin konuları üzerinde durdu.

Dünyada ruhi hastalıkların özellikle kadınlarda çok görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Üçkardeş, "İntihar, erkeklere oranla kadınlarda üç kat daha fazla görülmektedir. Günümüzde en ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar kadınlar, fiziksel ve parasal anlamda ezilmeye çalışılıyor. Bu da ister istemez kadınlarda baskıya neden olduğu için intihar olayları kadınlarda daha fazla görülüyor." dedi. Kadınların en sık eşleri tarafından şiddete maruz kaldığını ifade eden Üçkardeş, sadece fiziki değil ekonomik şiddet de gördüklerini belirtti. Psikolojik problemlerin çalışmayan, evlenmiş, ekonomisi elinde olmayan kadınlarda daha fazla olduğunu vurgulayarak, "Kadın yoksunluğunun en büyük eşitsizlik örneklerinden bir tanesi, ülkemizde kadın belediye başkanlarının az olmamasıdır. Ülkemiz, kendi coğrafyası bakımından eşitsizlik konusunda maalesef sondan ikinci sırada." şeklinde konuştu. Erken gebeliklerin de psikolojik rahatsızlıklara yol açtığını ifade eden Eda Aslan Üçkardeş, "Erken gebelik demek, depresyon artışı demek. Bu kişilerde ruh sağlığı bozuk oluyor ve sakat doğumlara, ruhsal bozukluklara neden oluyor. Düşük eğitim düzeyi olunca, evinin emekçisi oluyor ve hayatı boyunca ruhsal hastalıkları devam ediyor." dedi.

Panelin sonunda Salbaş Anadolu Lisesi Müdürü Cumali Özçelik Uzm. Dr. Üçkardeş, Dernek Başkanı Göl, Prof. Dr. Ağrıdağ ve Prof. Dr. Erbatur’a teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar