Şiddet kültürünü barış eğitimi ile azaltmaya çalışan proje ilk ona girdi

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) tarafından yürütülen ‘Uluslararası Barış Projeleri' ödül töreni Zaman merkez binasında gerçekleştirildi. Ödül töreninde, finale kalan 16 barış projesi arasından seçilen en iyi 10 proje, 50 bin dolarlık...

Google Haberlere Abone ol
Şiddet kültürünü barış eğitimi ile azaltmaya çalışan proje ilk ona girdi

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) tarafından yürütülen ‘Uluslararası Barış Projeleri' ödül töreni Zaman merkez binasında gerçekleştirildi. Ödül töreninde, finale kalan 16 barış projesi arasından seçilen en iyi 10 proje, 50 bin dolarlık hibe desteği kazandı. Program kapsamında İsrailli ve Filistinli 60 öğretmeni bir araya getiren barış projesi ve Nijeryalı öğrencilerin tasarladığı şiddet kültürünü barış eğitimi ile azaltmaya çalışan proje ilk onda yer buldu.

Gecede ayrıca 31 Mayıs ila 1 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek ‘Kadınların Perspektifinden 2015 Sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Gündemi' başlıklı istanbul summit toplantısının açılış resepsiyonu da yapıldI. Törende konuşan Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, sadece savaşa hayır demenin barış getirmediğine dikkat çekerek, projelerin önemine, asıl sorunun tespitine ve bununla ilgili çözüm önerileri getirilmesine vurgu yaptı.

"BARIŞA ODAKLANAN 107 ÜLKEDEN, BİN 179 PROJE DEĞERLENDİRİLDİ"

Uluslararası Barış Projeleri kapsamında, çatışmaların önlenmesi, yönetilmesi, çözümü ve çatışma sonrası barış inşası konularına odaklanan, yenilikçi yaklaşımları destekleyen, 107 ülkeden, bin 179 proje değerlendirildi. İçlerinden seçilen en iyi 10 projenin her biri ise 50 bin dolarlık hibe desteği kazandı. Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, bu projelerin bir yıl önce tüm dünyaya ilan edildiğini dile getirdi.

Yeşil, "Yaklaşık olarak 107 ülkeden bin yüz yetmiş dokuz proje iştirak etti. Bu gelen projelerin bin kadarı kurumsal projeler yani üniversiteleri düşünce kuruluşlarının projeleri diğer kısmı akademik grupların katıldığı projelerdi." dedi.

Proje hedeflerinin özellikle çatışma ve çözüm önerileri üzerine hazırlanan çalışmaların ortaya çıkması noktasında öncelikli olduğunu anlatan Yeşil, katılımcıların yaşadığı coğrafyada ve bölgede var olan problemleri çözmeye dönük ne tür projeler önerdiğinin bu çalışma sayesinde gün yüzüne çıktığını ifade etti.

Bir yıl önce uluslararası ilan edilen 'barış projelerinin' elenerek seçilen 10 kişinin açıklandığı resepsiyon gecesinde konuşan Yeşil, proje ile ilgili şu teknik detayları paylaştı: "Bin yüz yetmiş dokuz proje elenerek ilk önce dokuz yüze sonra üç yüze sonra elliye sonra bu gün 16'ya indirildi. Bu akşam bu 16 kişi 10'a düşerek hibe programına dahil edildi. Her bir projeye 50 bin dolar hibe verilecek ve bunların içerisinde uygulamada en başarılı olan ilk üçe tekrar yine bir ödül verilecek. Bunların ödüllerini de Mart 2015'te BM'de vermeyi düşünüyoruz. Bu barış projeleri her yıl yapılacak şuanda ikinci yılın müracaatları başladı."

Gecede İstanbul Summit hakkında da bilgiler veren Yeşil, zirvenin her sene yapılacağını sadece bu seneye özel olarak programın konusunun BM'lerin 2015'den sonraki 8 temel kalkınma hedefinin olduğunu belirtti. "Bu seneki programın özelliği BM'nin 8 hedefinin kadın persfektifiyle ele alınması." diyen Yeşil, 44 ülkeden 300'e yakın misafirin geldiğini, tartışılan 8 temel hedeften çıkarılacak olan ortak sonucun BM'ye sunulacağını kaydetti. Gecede konuşan Zaman Gazetesi köşe yazarı ve Turkish Review Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı da kadınsız barışın mümkün olamayacağının altını çizdi.

Uluslararası Barış Projeleri'nin danışmanlığını yapan gazeteci Herkül Millas ise dünyanın bir çok yerinden katılımcının bulunduğu proje sayesinde, insanların hangi problemlerle mücadele ettiğini gördüklerini dile getirdi.

"ŞİDDET KÜLTÜRÜNÜ BARIŞ EĞİTİMİ İLE AZALTMAYA ÇALIŞAN PROJE İLK ONA GİRDİ"

İlk 10'a giren projelerden biri Nijeryalı katılımcı Ademola - Adelehin Ilemobola Olubukola'nın projesi oldu. Proje, Nijeryalı gençlerin öncülüğünde devam eden şiddet kültürünü, barış eğitimi ile azaltmayı amaçlıyor. Proje kapsamında barış eğitiminin, Nijerya eğitim sisteminde müfredatın bir parçası haline gelmesi planlanıyor. Bu sayede gençlerin şiddeti hayatın bir parçası olarak görme eğilimleri de azalacak.

"BARIŞ PROJESİ İSRAİLLİ VE FİLİSTİNLİ 60 ÖĞRETMENİ BİR ARAYA GETİRİYOR"

Diğer bir proje ise “Barış için eğitim- Ötekinin edebiyatını öğrenmek” Bu proje ile İsrailli ve Filistinli öğretmenlerin öğrencilerine ‘öteki' hakkında bilgi vermesi ve böylelikle uzlaşının desteklenmesi hedefleniyor. Projenin uygulanmasında 60 tane İsrailli ve Filistinli edebiyat öğretmeni bir araya gelecek ve ortak ders planı çıkararak edebiyat dersi ‘ötekiyi anlama' dersi haline gelecek.

Hibe desteği kazanan bir diğer proje ise farklı sosyo ekonomik ve kültürel altyapılara sahip Perulu lise öğrencilerinin, Peru'nun bağımsızlığından bu yana yaşanan çatışmayı analiz etmesini ve barış içinde yaşamak için gerekli altyapıyı hazırlamayı amaçlıyor. Bu sayede kültürler arası bir vatandaşlık anlayışı kazanılacak ve sosyal kopukluğun çatışma getirdiğine dikkat çekilecek.

"İSTANBUL SUMMİT TOPLANTISININ AÇILIŞ RESEPSİYONU YAPILDI"

Projelerin ödül töreninin yapıldığı 30 Mayıs gecesinde aynı zamanda ‘Kadınların Perspektifinden 2015 Sonrası BM (Birleşmiş Milletler) Kalkınma Gündemi' başlıklı İstanbul Summit toplantısının açılış resepsiyonu yapıldı.

Fatih Koleji Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek olan zirvede BM Kalkınma Hedeflerine yönelik olarak çalışan dünyanın farklı ülkelerinden sivil toplum kuruluşu kadın temsilcileri, kadın parlamenterler, liderler, akademisyenler, aktivistler ve kadın gazeteciler bir araya gelecek. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, video konuşma ile programa katılacak. Desmond Tutu, Nelson Mandela gibi isimlere verilen Dünya Vatandaşlığı Ödülü (2002) sahibi BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı, HIV/AIDS Asya Özel Elçisi, BM Nüfus Fonu Eski Başkanı Dr. Nafis Sadık, 20 yıl Ruanda'da çalışan “Mucizeleri gerçekleştiren kadın” olarak bilinen Avustralya'nın En Etkili 100 Kadını'ndan biri seçilen Prof. Dr. Shirley Randell, Norveç Sendika Başkanı Gerd Kristiansen zirvenin dikkat çeken konuşmacıları arasında yer alıyor.

CİHAN

Yorumlar