Şiddet içerikli diziler çocukların bilinç altına yerleşiyor

Uzman psikolog ve psikodrama terapisti Ferhat Çelik, televizyonun aile içi iletişimi ciddi biçimde etkilediğini belirterek, en büyük zararın ise çocuklara olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Şiddet içerikli diziler çocukların bilinç altına yerleşiyor

Uzman psikolog ve psikodrama terapisti Ferhat Çelik, televizyonun aile içi iletişimi ciddi biçimde etkilediğini belirterek, en büyük zararın ise çocuklara olduğunu söyledi.

Toros Finike Koleji'nde 'Televizyon ve Çocuk' konulu seminer veren Çelik, anne ve babalara önemli tavsiyelerde bulundu. Çelik, insanın karakutusunun bilinçaltı olduğunu, bunu neyle doldurulacağının de yine insan iradesinin belirlediğini belirtti. Bu kapsamda televizyonda izlediğimiz şiddet içerikli dizilerin çocukların direk şuuraltına hitap ettiğini kaydeden Çelik, "Bu da çocuklarımızın gelişimini olumsuz etkiliyor. Anneler ve babalar, özellikle iki yaş altı çocukları televizyon ve diğer ekranlardan uzak tutmalı. Çocuklarda sıkça görülen dikkat dağınıklığı ve davranış bozuklukların ardında çok fazla televizyon izleme vardır. Çünkü yetişkinler olarak bizler belki televizyonu eğlence için izliyor olabiliriz, ancak çocuklar televizyonu eğitim aracı olarak kullanır." dedi.

Kontörlü internet kullanımının çocuklar ve gençler üzerende meydana getirdiği hasara da değinen Çelik, 11 bin 147 öğrenci arasında yapılan bir ankette; interneti evde kullanan oranının yüzde 65, bu oranın yüzde 60'ının da güvenli interneti kullanmadığının ortaya çıktığını ifade etti. "Çocuklarda hangi davranışı görmek istiyorsanız, o davranışın modeli olun." diyen Ferhat Çelik, şöyle devam etti: "Çocukları ve gençleri 'çocuktur, anlamaz' değerlendirmesinden uzak durun. Televizyondaki olumlu görüntüler ve mesajları, çocuğun fark etmesi için öne çıkartın, televizyonu çocuklar için bakıcı, onları meşgul edici olarak kullanmayın, gün içinde var olan programları gözden geçirip şiddet unsuru içeren filmlerin olduğu saatlerde alternatif filmler izlettirin. Çocuğun duygularını ve beklentilerini değerlendirmeden yasaklar getirmeyin. Şiddet içerikli yayınlar yapan kuruluşlara faks veya telefonla ulaşarak yayınlardan duyduğunuz rahatsızlıklarınızı bildirin."

Çocukların, anne ve babaya verilen en büyük emanet olduğunu ifade eden Toros Finike Kolej Müdürü Cemil Demirtaş ise tecrübeli ve uzman kadrosuyla bu emanetleri yarınlara en iyi şekilde hazırladıklarını kaydetti. Ferhat Çelik, seminer sonunda okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

CİHAN

Yorumlar