Sıcak ve nemli havalar kalbimizi olumsuz etkiliyor

Medical Park Samsun Tıp Merkezi, Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Recep Asiltürk, sıcak yaz günlerinde kalbi korumak için özellikle güneşin tepede olduğu saatlerde, açık yerlerde uzun süre kalınmamasını istedi. Asiltürk, giysilerin yaza...

Google Haberlere Abone ol
Sıcak ve nemli havalar kalbimizi olumsuz etkiliyor

Medical Park Samsun Tıp Merkezi, Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Recep Asiltürk, sıcak yaz günlerinde kalbi korumak için özellikle güneşin tepede olduğu saatlerde, açık yerlerde uzun süre kalınmamasını istedi. Asiltürk, giysilerin yaza uygun olması, ağır, yağlı yemekler yememesi ve günde en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Güneşten en çok yaşlı ve çocukların korunması gerektiğini, sağlı bireylerin de halk arasında 'güneş çarpması' denilen hastalığa maruz kalabileceklerini kaydeden Uzm. Dr. Recep Asiltürk, “Sıcak ve nemli havalar sağlıklı insanlar için bile bunaltıcı bir durumdur. Özellikle kalp hastalığı olan veya kalp hastalığı riski taşıyanlarda kalp krizi, çarpıntı, ritim bozukluğu ve tansiyon dengesizliklerini artırır. Kalbimizin verimli çalışabilmesi için damarlardaki kan miktarı ve muhtevasının uygun olması gerekir. Sıcak havalarda vücut ısısının ayarlanması için derimizi besleyen damarlarda aşırı terleme oluşur. Terleme ile vücudumuz su ve tuz kaybeder. Kaybettiğimiz su ve tuzları yeterince alamazsak veya zamanında alamazsak olumsuzluklar ortaya çıkar.” dedi.

Dr. Asiltürk, “Kanın koyulaşması sonucu pıhtılaşma riski artar ve kalp krizini tetikleyebilir. Tuz kayıplarına bağlı ritim bozukluğu gelişebilir. Bu ise çarpıntı şikâyetlerinde artma veya bayılmalara neden olabilir. Kandaki koyulaşma ve tuz dengesizliği böbreklerimizde de olumsuzluklar yapar. Tansiyon dengesizliğine (yükselmesine veya düşmesine) neden olabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde kalp sağlığımızı korumak için tedbirlerin alınması önerilir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar