"Sıcak havalarda 'harareti alır' düşüncesiyle çok çay ve kahve tüketmek yanlış"

Kahramanmaraş Elbistan Devlet Hastanesi (EDH) Nöroloji Uzmanı Dr. Faik İlik, sıcak havalarda 'harareti alır' düşüncesiyle çok miktarda çay ve kahve tüketildiğini belirterek,"Bu içecekler vücuttaki sıvı kaybını artırır. Böylece bu içecekler...

Google Haberlere Abone ol
"Sıcak havalarda 'harareti alır' düşüncesiyle çok çay ve kahve tüketmek yanlış"

Kahramanmaraş Elbistan Devlet Hastanesi (EDH) Nöroloji Uzmanı Dr. Faik İlik, sıcak havalarda 'harareti alır' düşüncesiyle çok miktarda çay ve kahve tüketildiğini belirterek,"Bu içecekler vücuttaki sıvı kaybını artırır. Böylece bu içecekler harareti artırdığı gibi sıcak çarpmasına da zemin hazırlar. Sıcak çarpmasını engellemek için su alımını artırıp bol miktarda meyve ve sebze tüketmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Nöroloji Uzmanı Dr. Faik İlik, yaz mevsimiyle birlikte sıcaklıkların çok yüksek derecelere çıkabildiğini, bunun sonucunda günlük hayatta bile sıcağa maruz kalınması nedeniyle 'sıcak çarpması' denilen durumun ortaya çıktığını belirterek, " Sıcak çarpması vücudun özellikle beynin normal çalışmasını bozabilir. Vücuttaki sıvı kaybı ve bununla birlikte kanımızdaki bazı minerallerin düzeylerindeki değişiklikler bu durumun başlıca nedenidir” dedi.

Sıcak çarpmasının vücudu etkileme şekli hakkında da bilgi veren Doktor İlik, “İlk olarak vücut aşırı su kaybı yaşamaya başlar. Damarlardaki su miktarı azalır. Aşırı sıcağa maruz kalan beyin, normal çalışamaz ve sıcakla baş edemez. Kaslar çalışmayı bırakır sonrasında ise kramplar başlar. Beyinde ise ödem meydana gelir. İlk belirtiler; baş ağrısı, bulantı, kusma, aşırı yorgunluk olarak görülür. Sonrasında ise sara nöbetleri, beyin damar tıkanıklığı ve beyin kanaması görülebilir. Böylece basit bir sıcak çarpması hayatı tehdit eder duruma gelebilir.” şeklinde konuştu.

Sıcak çarpmasının en çok çocuklar, yaşlılar, yüksek tansiyon ve şeker hastaları açısından riskli olduğunu belirten İlik şunları kaydetti: " Bu risk grubundakiler mümkünse sıcak havaya fazla maruz kalmamalı, sık sık serin yerde dinlenmelidir. İnsanlar sıcak havalarda harareti alır düşüncesiyle çok miktarda çay ve kahve tüketirler. Bu içecekler vücuttaki sıvı kaybını artırır. Böylece bu içecekler harareti artırdığı gibi sıcak çarpmasına da zemin hazırlar. Sıcak çarpmasını engellemek için su alımını artırıp bol miktarda meyve ve sebze tüketmeliyiz.”

CİHAN

Yorumlar