'Siber tehditlerde kriptolamak öne çıktı'

İzmir Üniversitesi’ne misafir olan Venatron Enterprise Security Services Genel Müdürü Serkan Kurt, son dönemde siber tehditler içinde kriptolamanın, hacklemekten daha sık karşılaşılan bir risk olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Siber tehditlerde kriptolamak öne çıktı'

İzmir Üniversitesi’ne misafir olan Venatron Enterprise Security Services Genel Müdürü Serkan Kurt, son dönemde siber tehditler içinde kriptolamanın, hacklemekten daha sık karşılaşılan bir risk olduğunu söyledi. Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Öğrenci Topluluğu'nun davetlisi olan Kurt, “Kurumsal Yapılarda Siber Tehditler” başlıklı sunumunda, sanal ortamda karşılaşılabilecek tehditler ve bunlara karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Kısa adı RAT (Remoot Access Trojan) olan, uzaktan yönetilebilir zararlı yazılımların bilgisayara yerleştirilmesi yönteminin, bilgisayarın hacklenmesinden daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Kurt, “Her trojan sizin bilginizi çalmaz, sizi kullanır. Sisteminize sızar ve doğru zamanı bekler. Bu süre içinde bilgisayar kameranızdan görüntü alabilir, mikrofonunuzdan ortamı dinleyebilir ve daha önemlisi sizin adınıza internet üzerinde işlem ve toplu saldırılar gerçekleştirebilir.” dedi. Kriptolamanın son sekiz aydır en fazla karşılaşılan siber tehditlerin başında geldiğini, kriptolanan her bir dosya için 16 haneli şifre karşılığı çok ciddi paralar istendiğini vurguladı. Bilginin artık dünyadaki en önemli malî değerlerden biri olduğunu ifade eden Serkan Kurt, “Sisteme sızma yoluyla yerelde toplanan siyasi bilginin ulusal istihbarattaki değeri, 1,5 milyon dolarlara kadar varabiliyor. Şirketler için büyük tehlike oluşturan sanayi casusluğundan elde edilen verilerin yeraltı pazarlamasında ise 10 bin dolarlar telaffuz ediliyor.” şeklinde konuştu.

Siber tehditlere karşı güvenlik önlemleri konusunda yeteri kadar dikkatli davranılmadığını belirten Kurt, evlerde kullanılan kişisel bilgisayarların güvenliği için kablosuz internet bağlantısı (Wi-Fi) şifresini güvenli hale getirmenin kesinlikle yetersiz olduğunu söyledi. Modem arayüz şifresi güvenli hale getirilmediği sürece hackerlerin buraya RAT kurabileceğini ve siber saldırılar yapabileceğini belirterek, “Böyle bir durumda Telekominikasyon ve İletişim Başkanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sizin IP adresinize ulaşacak, 6 yıldan 12 yıla kadar cezaya siz maruz kalacaksınız.” uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar