'Siber suçlarla mücadelede tek bir ülke başarılı olamaz'

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, siber suçlar ve bunlarla mücadelede tek bir ülkenin başarılı olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Siber suçlarla mücadelede tek bir ülke başarılı olamaz'

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, siber suçlar ve bunlarla mücadelede tek bir ülkenin başarılı olmasının mümkün olmadığını söyledi. Özeren, “Bu konuda tek bir ülkenin başarılı olmasının mümkünatı yok. Çünkü suçların çok az kısmı Türkiye’de üretiliyor. Çoğunluğu yurt dışından Türkiye içerisine geliyor.” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), CSG-City Security Group, ABD Newyork Üniversitesi, John Jay College of Criminal Justice (Suç ve Ceza Adaleti Yüksekokulu) işbirliğiyle düzenlenen “Siber Güvenlik Konferansı” BAU Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Kemal Sacid Sarıkaya, City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, İnternet Geliştirme Kurulu başkanı Serhat Özeren ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Siber saldırılar ve mücadele hakkında soruları cevaplayan Serhat Özeren, “Suçla mücadele için baskıcı bir tutum içerisine girdiğimiz zaman bu seferde özgürlükleri kısıtlıyorsunuz. Bunun ince bir çizgisi olması gerekiyor. Bu sırf Türkiye’nin sorunu değil bu bütün dünyanın sorunu. Baktığınız zaman işte ITU dediğimiz Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği siber suçlar ve bunlarla mücadele yöntemleri sürekli konuşuluyor. Bu konuda tek bir ülkenin başarılı olmasının mümkünatı yok. Çünkü suçların çok az kısmı Türkiye’de üretiliyor. Çoğunluğu yurt dışından Türkiye içerisine geliyor. Türkiye’de üretilmiş gibi gözüken kısım aslında vatandaşların bilgisayarlarının köleleştirilmiş bilgisayar diye adlandırdığımız bilgisayarlar oluyor. Bu bilgisayarlar üzerinden belki bir nükleer tesise, belki bir enerji tesisine, belki bir havayolu şirketine saldırılar düzenlenebiliyor.” diye konuştu.

Twitter’ın Türkiye’de büro açması ve vergi ödemesi hakkında sorulan bir soruya ise Özeren, “Uluslararası bir kuruluş hangi kuruluş olursa olsun eğer Türk insan onu kullanıyorsa eğer böyle bir müşteri kitlesi varsa, bu insanlara daha iyi hizmet vermek amacıyla, onların problemlerini dinlemek çözüme kavuşturmak amacıyla böyle bir yerel çalışma yapması son derece doğru. Baktığınız zaman uluslararası şirketleri üretim şirketleri var ülkemizde oldukça fazla yabancı şirket var. Bunların hatta başlarında genelde Türk Genel Müdürler konuluyor. Bu neden konuyor? Çünkü Türk insanı daha iyi anlayabilsin.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar