Siber suçlarından yakalanların sayısı iki kat arttı

Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, hayatın her alanında getirdiği kolaylıkların yanında, suç işleyen kişiler için de yeni suç yöntemleri üretmede kolaylık sağlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Siber suçlarından yakalanların sayısı iki kat arttı

Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, hayatın her alanında getirdiği kolaylıkların yanında, suç işleyen kişiler için de yeni suç yöntemleri üretmede kolaylık sağlıyor. Siber suçları ile mücadele kapsamında, 2011 yılında 3 bin 992 operasyonda yapılırken; 2013 yılının ilk 9 ayında ise 12 bin 263 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 2011 yılında 4 bin 366 şüpheli şahıs yakalanırken, 2013 yılında da 8 bin 299 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.

Bilişim yolu ile işlenen asayiş suçlarının önlenmesi ve diğer suçların soruşturulması ve aydınlatılmasında bilişim teknolojisi büyük önem taşıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün artan ve yaygınlaşan bilişim suçları ile daha etkin mücadele edebilmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, illerde de Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri kuruldu.

TÜRKİYE İNTERNET KULLANIMINDA AVRUPA'DA 6. SIRADA

Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yapılan yatırımlar neticesinde 2000-2010 yılları arasında internet kullanımı yüzde 1.650 oranında büyük bir artış gösterdi. 2011 yılı verilerine göre Türkiye 35 milyon kullanıcısı ile internet kullanımında Avrupa'da 6. sırada yer alıyor. TÜİK verilerine göre ise 2012 Nisan ayında nüfusun yüzde 47,2'si eğlenceden alış verişe kadar birçok ihtiyacı için evinden internete erişiyor. 2012 yılındaki e-ticaret hacmi yaklaşık 42 milyar liraya ulaştı.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayata kattığı sayısız güzellikler yanında vatandaşlardan başlayarak bu sistemleri kullanan tüm kamu ve özel kurumlar için büyük risk ve tehditleri de beraberinde getiriyor. Siber suçlarla mücadele kapasitesi için geçen yıl 19 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldı. 2012 yılı içerisinde dijital delillere ilk müdahale, veri kurtarma, veri inceleme ve suç soruşturma eğitimleri tamamlanan emniyet personeli sayısı ise 350.

160 BİN KATILIMCIYA SEMİNER VERİLDİ

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Eğitim ve Araştırma Akademisi koordinesinde ülke genelinde siber suç ve işleniş yöntemlerine karşı bilinçlenmenin artırılmasını sağlamak amacıyla "İnternet Güvenliği", "Güvenli İnternet Kullanımı" ve "Siber Suçlar" alanında aralarında banka görevlileri, iş adamları, öğrenci ve öğretmenlerin bulunduğu 160 bin 303 katılımcıya seminer verildi.

Ayrıca, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından Uluslararası Eğitim kapsamında yabancı ülke polislerinin talepleri doğrultusunda, Tunus ve Kıbrıs Polis Teşkilatına yönelik Siber Suçlarla Mücadele alanında eğitimler verildi. Zambiya, Makedonya, Bosna Hersek, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tunus, Arnavutluk ve Pakistan'a yönelik eğitim verilmesi de planlanıyor.

Siber suçları ile mücadele kapsamında, 2011 yılında 3 bin 992 operasyonda 4 bin 366 şüpheli şahıs; 2012 yılında 7 bin 976 operasyonda 7 bin 282 şüpheli şahıs; 2013 yılının ilk 9 ayında ise 12 bin 263 operasyonda 8 bin 299 şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı'nca ise 2012 yılında 230 siber suç olayına müdahale edildi. Bu olaylarda 182 şüpheli yakalandı.
CİHAN

Yorumlar