SGK İl Müdürü Şahin: “Haczedilen mal satış tutarı yüzde 9 bin arttı”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kahramanmaraş İl Müdürü Mehmet Şahin, 2013 yılında SGK pirim borcu yüzünden mükelleflerden haciz edilen mal satış tutarının bir önceki yıla oranla yüzde 9 bin arttığını belirtti.Sosyal Güvenlik Haftası...

Google Haberlere Abone ol
SGK İl Müdürü Şahin: “Haczedilen mal satış tutarı yüzde 9 bin arttı”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kahramanmaraş İl Müdürü Mehmet Şahin, 2013 yılında SGK pirim borcu yüzünden mükelleflerden haciz edilen mal satış tutarının bir önceki yıla oranla yüzde 9 bin arttığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelen SGK Kahramanmaraş İl Müdürü Mehmet Şahin, kurumuyla ilgili durum değerlendirmesinde bulundu. Kentte, 2013 yılı 2. değerlendirme döneminde SGK pirim tahsilat oranın yüzde 69’a gerilediğinden yakınan Şahin, Kahramanmaraş’ın 81 il içerisinde 67. sırada yer aldığını bu durumun şehrin gelişmişlik düzeyiyle bağdaşmadığını söyledi.

Tahsilât oranını yükseltmek için kurum çalışanlarının büyük fedakârlık sergilediğini vurgulayan Şahin “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim kurum personeli pirim tahsilâtının yüksek olması için ellerinden geleni yaptılar. Büyük bir fedakârlık yaptılar, bunun rakamlarla şöyle de izah edebiliriz; Haciz yoluyla satılan mal tutarı, yani haczettiğimiz malları bir önceki yıla göre artış oranımız bu konuda yüzde 9 bin 600 küsür, bakın yüzde yüz, yüzde iki yüz, yüzde üç yüz değil. Yüzde 9 bin küsür artırdık. Genel olarak icra tahsilâtlarımız yüzde 20’ye yakın arttı. Haciz yoluyla yapılan satış sayısı bir önceki yıla göre yüzde bin 367 arttı. Haciz yoluyla yapılan mal satış tutarı bir önceki yıla göre yüzde 9 bin 659 arttı. Buna rağmen tahsilât oranın düşük olmasında biz anlamakta güçlük çekiyoruz. Şunu kesinlikte buradan taahhüt edebilirim il müdürü olarak, bunu analizlerini ciddi şekilde yapıp pirim tahsilâtı niye aksamakta? Özellikle aksatan bir kesim var mı? Kamudan mesela belediye borçlarımı var? Belediye mi pirim ödemiyor? Özel sektörden mi kaynaklamıyor? Bunun analizlerini arkadaşlarla birlikte yapıp; tabi ben kesinlikle kimseyi böyle tehdit edelim, aman korkun falan diye değil, onlarla bir diyalog kurmak istiyoruz. Prim borçlarının niçin ödenmediğini öğrenmek istiyoruz.” diye konuştu.

“TORBA YASADA SSK PİRİM AFFI YOK”

Toplantıda, bakanlar kurulunda imzaya açılan Torba Kanunu Tasarısına da değinen Şahin, çıkarılması planlanan tasarının SSK pirim borçlarını içermeyeceğini vurguladı.

‘SSK pirim affı şuanda tasarıda kesinlikle yok’ diyen Şahin Şöyle konuştu: “Devletin sağladığı tüm teşvik ve yardımlardan yararlanabilmek için SGK’ya pirim borcu olmaması gerekiyor. Pirim borcunun olmaması asıl olarak mükelleflerin lehine. Pirim borcunun ötelemek, ertelemek ve af çıkacak diye beklemenin kesinlikle maliyeti daha yüksek. Şuanda bakanlar kurulunda imzaya açılmış olan torba kanunda sosyal güvenlik mevzuatıyla ilgili olarak Bağ-Kur pirim yapılandırması var. Bakın asla pirim affıyla ilgili bir şey söz konusu değil, bunu iyi anlamak lazım. Pirim yapılandırması olur, pirim affı olamaz, hiçbir zaman pirim affı olmaz. Bunu da şuandaki torba kanunda Bağ-Kur pirim yapılandırması var. Şunu vurgulamak istiyorum, SSK pirim affı şuanda tasarıda kesinlikle yok, bildiğimiz kadarıyla böyle bir niyette söz konusu değil. Dolayısıyla bazı mükelleflerimiz ‘nasıl olsa SSK pirim affı gelecek onun için bekleyelim sonra öderiz’ diye düşünüyorlarsa bu kesinlikle yanlış bir beklenti.”

CİHAN

Yorumlar