SGK, 250 kiloluk şahsı 'malul' saymadı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Arnavutköy'de yaşayan ve geçirdiği operasyonlar sonrası 250 kiloya çıkan Ali Piçinciol’un (46), astım, diyabet ve kalp yetmezliği hastası olmasına rağmen malulen emeklilik başvurusunu reddetti. Önce kendisine...

Google Haberlere Abone ol
SGK, 250 kiloluk şahsı 'malul' saymadı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Arnavutköy'de yaşayan ve geçirdiği operasyonlar sonrası 250 kiloya çıkan Ali Piçinciol’un (46), astım, diyabet ve kalp yetmezliği hastası olmasına rağmen malulen emeklilik başvurusunu reddetti. Önce kendisine dosyasının kaybolduğunun söylendiğini, ardından da hiçbir gerekçe sunmadan 'başvurunuz olumsuz' dendiğini belirten Piçinciol, yetkililerden yardım bekliyor. Kilosu yüzünden ayağa bile kalkamayan Piçinciol, "Lavaboya bile yardımla giderken nasıl çalışabilirim?" diye isyan etti.

Ali Piçinciol, yıllarca demir-döküm işinde çalıştı. Üç yıl önce de bir dizi ameliyat geçirdi. Tedavisinin yapılabilmesi için İzmir'den İstanbul'a taşındı. Operasyonların ardından hızla kilo almaya başlayan Ali Piçinciol 250 kiloya ulaştı. Çalışamaz duruma gelen, aynı zamanda astım, diyabet ve kalp yetmezliği bulunan Piçinciol, malulen emeklilik için Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden heyet raporu aldı. Yüzde 64 iş göremez raporu alan Piçinciol’un dosyası İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü'ne gönderildi. Ancak herhangi bir geri bildirim olmayınca, ilgili kurumu arayarak dosyanın akıbetini sordu. Bir süre sonra kendisine dosyanın kaybolduğu söylendi. İlerleyen zamanlara kurumu aramaya devam edince de 'olumsuz' bilgisi verildi.

Ayakta bile duramayan Ali Piçinciol, bu karar üzerine yıkıldı. Kirada yaşayan ve hiç bir geliri olmayan Piçinciol, "Lavaboya bile gidemezken malul sayılmamam çok üzücü. Sadece balkonda zaman geçirebiliyorum. Evde kimse olmazsa ayağa kalkamıyorum." diye yakındı. Astım, diyabet ve kalp yetmezliği bulunduğunu anlatan Piçincio, kullandığı koliler dolusu ilacı gösterdi.

Ali Piçinciol, yaşananları da şöyle anlattı: "Ameliyat olduktan sonra hızla kilo aldım. Şu an 250 kiloyum. Yıllarca demir döküm işinde çalıştım. Emeklilik için sürem doldu ancak yaştan olamıyorum. O yüzden malulen emeklilik için başvurdum. Rapor almama rağmen önce dosyamın kaybolduğunu söylediler. Neticeyi sormaya devem edince de ‘Senin durumun olumsuz’ dediler. Ben bu halimle ayağa kalkamazken nasıl çalışabilirim. Başka hiçbir gelirim de yok. Yetkililerden yardım bekliyorum.”

Eşi Çiğdem Piçinciol da lavaboya götürürken, banyo yaptırırken çok zorlandığını belirterek, “En azından emekli olsa bir şekilde geçimimizi sağlayacağız. Emekli yapmak için ölmesini mi bekliyorlar?” diye yakındı.

CİHAN

Yorumlar