Seyidler yurdu, eski ismi Becirman'a kavuştu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Vergili köyünün, eski isminin yazılı olduğu Kürtçe tabelayı taktı. Bir dizi ziyaret için memleketi Batman’a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Seyit Bilal Hazretleri Türbesi'nin...

Google Haberlere Abone ol
Seyidler yurdu, eski ismi Becirman'a kavuştu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Vergili köyünün, eski isminin yazılı olduğu Kürtçe tabelayı taktı.

Bir dizi ziyaret için memleketi Batman’a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Seyit Bilal Hazretleri Türbesi'nin bulunduğu Vergili köyünü ziyaret etti. Bakan Şimşek, 32 hane ve 250 nüfuslu olan Vergili köyünün Osmanlı dönemindeki isimi olan Vergisiz anlamına gelen Becirman isimli tabelayı kendi elleriyle taktı.

Botan beyleri ve Osmanlı’nın Kürtçe 'Vergisiz (Becirman)' dediği köye, 1920 yıllarından sonra Türkçe, 'Vergili' ismi verildi. Demokratikleşme adımları ve çözüm süreciyle birlikte eski köy isimlerinin tekrar verilmesi gündeme gelince Seyyid Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Başkanı A. Mecit Aslan ve köy sakinleri 12 Nisan 2013'de Batman valiliğine başvuruda bulundu. Yaptıkları başvuruları, İl İdare Kurulu tarafından onaylanan Vergili köyü sakinleri, isim değişikliği için referanduma gitti. Batman Valiliği ve Gercüş kaymakamlığının oluşturduğu bir heyet 28 Ağustos günü Vergili köyünü ziyaret edip bilgi verdi. Ardından, resmi prosedür gereği isim değişikliği için referanduma gidildi. Köylülerin yüzde 99'u isim deşikliği için evet oyu kullandı. Batman Valiliği referandum sonuçlarının tutanak halinde iç işleri bakanlığına sundu. Burada karara bağlanmasıyla köyün isminin iadesi gerçekleşti.

Köyü ziyaret eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, köy girişindeki tabelayı kendi elleriyle dikti. Demokratikleşme paketimizin önemli unsurlarından bir tanesinin hayata geçirildiği anı yaşadıklarını belirten Bakan Şimşek, 1920 yıllarından itibaren Türkiye'de ki köylerin sistematik bir şekilde neredeyse üçte birinin isminin Türkçeleştirildiğini söyledi. Hükümete geldiklerinden beri temel ha kve özgürlük alanlarını genişlettiklerini ileri süren Bakan Şimşek, "Bu gün bu adım sembolik bir adım. Becirman uzun yıllar belki de büyük bir haksızlığa uğradı. Çünkü burası bir seyit köyü. Osmanlı döneminde bunlar vergiden muaf olan bir köydü. Bu nedenle bu köyün ismi Kürtçe de vergisiz anlamına gelen Becirman'dı. Halbuki Türkçeleştirildiğinde tam tersi Vergili olarak değiştirilmiş. Bu köyün verdiği karar ve bu kararın bakanlar kurulu tarafından onaylanmasıyla köy tekrar orjinal anlamlı ismine kavuşmuştur. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Seyyid Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Başkanı A. Mecit Aslan “Hükümetin köy isimlerini geri iade edeceği, bu konuda çalışma başlattığını duyduk. Biz köyümüze eski isminin verilmesi için girişimde bulunduk. Köyümüze eski ismi iade edildi. Bu gün tabelamızı takıyoruz. Çok mutluyuz." dedi.

CİHAN

Yorumlar