'Sevginin boşluğunu zehirle doldurmayın'

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, 'Dünya Tütünsüz Günü' etkinlikleri kapsamında müzikli sağlık standı kurarak ücretsiz boy, kilo analizi, şeker ve tansiyon ölçümleri yaptı.    Hükümet

Google Haberlere Abone ol
'Sevginin boşluğunu zehirle doldurmayın'

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, 'Dünya Tütünsüz Günü' etkinlikleri kapsamında müzikli sağlık standı kurarak ücretsiz boy, kilo analizi, şeker ve tansiyon ölçümleri yaptı.

    Hükümet konağı önünde kurulan stantta Vali Vedat Büyükersoy, Vali Yardımcısı Fatih Demir, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Stantta vatandaşlara broşür dağıtarak sigaranın zararlarını anlatan sağlık görevlileri, kan şekeri, obezite ve boy-kilo analizi yapılarak bunlar hakkında da vatandaşları bilgilendirdi.

    Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Tekin Güler, stant ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. 'Sigarayı bırak yaşamaya bak' sloganıyla Muş’ta çalışmalara başladıklarını belirten Güler, şunları söyledi: "Dünyada önemli halk sağlığı sorunlarında ve sebebi bilinen ölümler arasında birinci sırada bulunan Kardiyovasküler (Kalp-damar Hastalıklarını) hastalıklara bağlı ölümler (yılda 12 milyon) ile İkinci sırada bulunan kanser hastalığından (8 milyon) insan yaşamını yitirmektedir. Bu iki önemli hastalığın ortak noktalarından biri hatta en önemlisi sigara içme alışkanlığıdır. Bu alışkanlığın değiştirilmesi, azaltılması hatta yok edilmesi için dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu etkinlikler kapsamında Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri yapılması planlanmıştır. Bilindiği gibi, sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Halen sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000–2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir."

    Muş Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin de müzik dinletisi ile katkıda bulunduğu stantta yoğun ilgi gösterildi. CİHAN

Yorumlar