'Sessiz katil karbonmonoksit gazına karşı dikkatli olun'

Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Hale Daldal, kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.

Google Haberlere Abone ol
'Sessiz katil karbonmonoksit gazına karşı dikkatli olun'

Denizli Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Hale Daldal, kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyardı. Karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan, renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olduğunu belirten Daldal, bu yüzden “sessiz katil” denildiğini söyledi. Her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara sebep olduğunu aktardı.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin, kış aylarının gelmesiyle beraber karbon içeren yakıtların kullanılmasıyla arttığını ifade eden Uzm. Dr. Daldal, “Bu zehirlenmeler, doğalgaz ve karbon içeren kömür, odun, gazyağı, propan gazı gibi yakıtların tam yanmaması, soba, şofben ve diğer araç gereçlerin hatalı kullanılması, havalandırmanın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. İnsanlar, zehirlendiklerinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadır. Bu yüzden karbonmonoksit zehirlenmesinin zararlarını en aza indirebilmek için nedenleri, tedavisi ve belirtilerinin farkına varmak, bilgi sahibi olmak hayati öneme sahiptir. Belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı, kısa soluk alıp verme, göğüste sıkışma, göğüs ağrısı ve en son da komaya kadar gidebilen ağır tablolar zinciridir. Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri, grip veya yiyecek zehirlenmesiyle karışabilir. Önemli olan, bu durumu farkeder etmez bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde hassas olan gruplarımız ise yaşlılarımız, çocuklarımız, gebelerimiz, sigara içenler, akciğer ve kalp rahatsızlığı olan kişilerdir.” dedi.

‘ZEHİRLENMEYE KARŞI BİREYSEL ÖNLEM ALMAK ÖNEMLİ’

Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinde bireysel olarak alınacak önlemlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Hale Daldal, “Kapalı ortamlarda bacasız ısıtıcıları kullanmayın. Baca bağlantılarını zamanından önce kontrol ettirin. Isınma ve ısıtma araçları olan ocak, fırın, şofben, oda ısıtıcıları gibi cihazları, yetkili teknik elemanları kurdurun ve her yıl bu kişilere kontrolunu yaptırın. Hasarlı soba ürünü asla almayın, kalite onaylı olanları tercih edin. Özellikle lodoslu havalarda soba yakmayın. Karbonmonoksit zehirlenmesi bulgularını hissettiğinizde, evi hemen terkedin ve yardım desteği alacağınızı bir kurumla bağlantı kurun. Karbonmonoksit zehirlenmesinde erken davranılırsa ve bir sağlık kuruluşuna başvurulursa tedavisinde başarı oranı artmaktadır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar