Sertifika alan çobanların kepeneklerini lüks otelde vali giydirdi

Konya'da 'Sürü Yönetimi Elemanı Eğitim Programı’na katılan 710 çobandan başarılı olan 30'una lüks otelde törenle kepenek giydirildi ve ‘Sürü Yöneticisi’ sertifikası verildi. Dedeman Otel’de düzenlenen törende çobanlara kepeneklerini...

Google Haberlere Abone ol
Sertifika alan çobanların kepeneklerini lüks otelde vali giydirdi

Konya'da 'Sürü Yönetimi Elemanı Eğitim Programı’na katılan 710 çobandan başarılı olan 30'una lüks otelde törenle kepenek giydirildi ve ‘Sürü Yöneticisi’ sertifikası verildi. Dedeman Otel’de düzenlenen törende çobanlara kepeneklerini Konya Valisi Muammer Erol giydirdi.

Çobanlığı daha cazibeli bir meslek haline getirmek ve son yıllarda yaşanan çoban bulma ihtiyacını karşılayabilmek için Sürü Yönetimi Elemanı Programı geliştirildi. Bakanlık ve sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa düzenlediği programda çoban adayları 120 saatlik eğitime tabi tutuldu ve çobanlara Sürü Yönetimi Elemanı sertifikası verildi. Sürü Yöneticilerine ayrıca çoban seti olarak tanımlanan heybe, bıçak, ayakkabı, el feneri, yağmurluk, defter kalem hediye edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çalışma, Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında uygulanan proje çerçevesinde Sürü Yöneticisi adayları 15 gün süreyle eğitime tabi tutuldu. Programına katılan çobanlara 120 saat süren eğitim verildi. Bu eğitimde sürü yetiştiriciliği ve önemi, merada hayvan bakımı, hayvanlarda kayıt tutma, bakım ve ıslahı, besleme, hastalıkları, koyun ağılı ve keçi barınağı karabilme, barınak planlaması, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları çoğaltılması, bulaşıcı hastalıklara karşı korunma, mera kullanımı, münavebe sistemi, yetiştirme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme gibi konularda ders verildi.

Eğitimler, Karatay İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler, zooteknist ve Konya damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde görevli personeller tarafından verildi. Kursun uygulama eğitimleri ise Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde tamamlandı.

Eğitimlerdeki amaç ise profesyonel sürü yönetimi elemanları (çoban) yetiştirmek, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini sağlamak, kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığını daha cazibeli bir meslek haline getirmek.

CİHAN

Yorumlar