Sertel: THY'nin gazetelere ambargosu sansürdür

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Türk Hava Yolları (THY)'nın Zaman, Today’s Zaman, Bugün ve Ortadoğu gazetelerine ambargo uygulamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Sertel: THY'nin gazetelere ambargosu sansürdür

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Türk Hava Yolları (THY)'nın Zaman, Today’s Zaman, Bugün ve Ortadoğu gazetelerine ambargo uygulamasına tepki gösterdi. Sertel, THY’nin bir havayolu şirketi olduğunu hatırlatarak, “Kendi yolcusunun okumak istediği gazeteyi bulundurmakla mükellef. THY, ‘Başbakan’ın beğendiği gazeteyi dağıtırım, beğenmediğini dağıtmam.’ uygulaması yapamaz. Bu sansürdür. Ben de yurtdışı ziyaretlerinden dönerken birkaç kez bazı gazeteleri bulamayınca yetkililere sordum, ‘Biz onlardan az alıyoruz.’ dediler. Ben de birkaç kez şikayet dilekçesi verdim ama hiçbirine yanıt alamadım.” şeklinde konuştu.

THY, dünya çapında bir şirket olma iddiasında ise sansür anlamına gelen gazete ambargo uygulaması yapamayacağını belirten Sertel, “THY, Zaman, Today’s Zaman, Bugün gazetelerinden önce de bazı gazetelere yasak getirmişti. Eğer siz uçağa gazete koyuyorsanız, hepsini koymanız gerekir. İşine gelen, 'Bana oy verenler çok yaşasın, vermeyenleri öldürelim' anlayışı olmaz, olmamalı. Bu sansürdür. Vatandaş, hangi gazeteyi okumayacağına kendisi karar versin. 'Sizin okuyacağınız gazetelere ben karar veririm' anlayışı son derece yanlış.” dedi.

TGS: YASAKÇI ZİHNİYET, BUNU UYGULAYANLARIN SONUNU GETİRİR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Halil Hüner de gazete ve basın mensuplarına uygulanan her türlü yasaklamayı kınadı. Gazetecilerin, kamuya doğru bilgi vermek için görev yaptığını belirten Hüner, “Gazeteler ise halkın doğruları öğrenme aracıdır. Halkı karanlık bilgilerle yönetmek isteyen kişiler, ancak gazeteleri yasaklayabilirler. Bu da kirli bilginin çoğalmasına yol açar. Yasaklamayla bir yere ulaşılması mümkün değildir. Tarihte de bunun birçok örnekleri var. Özellikle bir milli havayolumuzda ulusal gazetelerimizin yasaklanması, anlaşılır bir tutum değildir. Bu kararın, acilen gözden geçirilerek kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu yasakçı zihniyet, yarın bunu uygulayanların da sonunu getirir.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar