Serhat Kalkınma Ajansı yurt dışı gezisi düzenledi

Kars Valisi Eyüp Tepe, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) heyetiyle, Fransa ve Belçikaya'ya yaptığı inceleme gezisi hakkında bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
Serhat Kalkınma Ajansı yurt dışı gezisi düzenledi

Kars Valisi Eyüp Tepe, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) heyetiyle, Fransa ve Belçikaya'ya yaptığı inceleme gezisi hakkında bilgi verdi.
SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Kars Valisi Tepe başkanlığındaki heyete, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Iğdır Valisi Ahmet Pek ile belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları ve il genel meclisi başkanları eşlik etti.

Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Tepe, heyet olarak Fransa'da Courchevel Kayak Merkezi, Hollanda'da Oltulu bir Türk'e ait peynir fabrikasını gezdiklerini ve son derece etkilendiklerini söyledi. Belçika'da ise yaklaşık bir ton civarında et veren Belçika mavisi büyükbaş hayvanında SERKA illerinde yaşayıp yaşayamayacakları konusunda da bir çalışma başlatabileceklerini de belirten Vali Tepe, "Kalkınma ajanslarının temsil ettikleri bölgelere değişik aşanlarda katkılar sunmak amacıyla kurulmuşlardır. SERKA heyeti olarak bölgedeki imkanlar ve vatandaşların geçim kaynakları ile bağlantılı bir program yapalım dedik ve bu kapsamda da Hollanda, Belçika ve Fransa'ya bir gezi düzenledik."dedi.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KAYAK MERKEZİ ÖRNEK ALINACAK

Heyet olarak Avrupa'nın en büyük kayak merkezi olarak gösterilen Fransa'da bulunan Courchevel Kayak Merkezinde incelemelerde bulunduklarını ve bu kayak merkezini örnek alacaklarını belirten Vali Tepe, "Fransa'da 12 tane kayak merkezi var. Bunlardan en büyüğü olan Courchevel Kayak Merkezi dünyanın bir numaralı kayak merkezidir. Amerika'da ki tüm kayak merkezlerinin toplamındaki pist ve telesiyej sayısından daha fazlası burada bulunmaktadır. Çok müthiş bir kayak merkezidir ve burası 1950 yılından beri devlet projesi olmuş ve devlet bütün imkanlarını seferber ederek burada kış turizm merkezi kurmuş. Bu kayak merkezine, en az iki buçuk saatte dolambaçlı bir yolla varılırken, Sarıkamış'a ise hava limanından sonra yarım saatte varılıyor ve aynı anda kayak yapabiliyorsunuz. Burası çıplak bir arazide olmasına rağmen, çığ tehlikesi ve rüzgar engeli var. Ama Sarıkamış'ta ise sarıçamlar arasında kayak keyfi yaşanıldığı gibi, hiçbir şekilde de çığ tehlikesi bulunmuyor. Çünkü tüm pistlerimiz orman içerisinde yer alıyor. Burada ise her yamaçta çığ önleme istasyonları harekete geçiyor ve otomatik çığ oluşturuluyor. Ve kayak sezonunu 1 Aralık’ta açıyorlar ve kayak sezonunu en az 120 güne çıkartıyorlar. Kar olmadığı halde suni kar yağdırıyorlar." diye konuştu.

BELÇİKA'NIN BİR TON ET VEREN İNEĞİ VAR

Vali Eyüp Tepe, gezilerinin Belçika ayağında ise Belçika Mavisi diye ifade edilen ve bir ton et verebilen büyükbaş hayvan üzerinde de incelemelerde bulunduklarını söyledi. Vali Tepe, bu hayvanı SERKA illerine getirebileceklerine de dikkat çekerek, "Enstitünün genel sekreteri ile tanışarak bu hayvanın Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı da yaşar mı diye çalışmalar yapacağız. Çünkü Belçika ile Kars ve çevresinin iklim özellikleri bir birine yakındır." dedi.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK PEYNİR FABRİKASI OLTULU BİR İŞ ADAMINA AİT

Hollanda'da Avrup'nın en büyük peynir fabrikası olan Mnd Group Peynir Fabrikası'nın Erzurum Oltulu bir iş adamına ait olduğunu da belirten Vali Tepe, "Avrupa'nın en büyük peynir fabrikasını gezdik ve şaşırdık. Çünkü bu fabrikanın sahibi de Oltu'u bir kardeşimiz. Sanki bir laboratuvar gibi son derece hijyenik ve tertemiz. Her şey otomatik ve peynir el değmeden üretiliyor. Dünyanın her bir yanına ve Amerika'ya keçi peyniri ihraç ediyor." açıklamasında bulundu.
CİHAN

Yorumlar