Sergi değil rezalet, ecdadın kemiklerini sızlattılar

Koç Ailesi'nin zamanında devletten satın alarak kötü emellerine alet etmeye devam ettiği tarihi Abdülmecid Köşkü'nde yeni bir rezalete imza atıldı. İçi manevi bir hava ile donatılmış tarihi köşkte bu günlerde rezalet yaşanıyor. Ömer Koç'un sahibi olduğu resim koleksiyonu 'sergi' adı altında köşkte sergileniyor. Ancak resimler arasında ne tarihi köşkün dokusuna ne de maneviyatına uygun. Ahlak dışı resimlerin yer aldığı sergiye birçok kesimden sert tepkiler var. Sergiye tepki gösteren bir grup bugün sabah saatlerinde köşkün kapısında protesto gösterisi düzenledi. Bazı sivil toplum kuruluşlarından yapılan açıklamada ise rezaletin derhal son bulması istendi.

Google Haberlere Abone ol
Sergi değil rezalet, ecdadın kemiklerini sızlattılar

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İstanbul'da bulunan tarihi Abdülmecid Köşkü'nde altında Koç ailesinin imzası bulunan büyük bir rezalet yaşanıyor. Osmanlı sultanının manevi hatırasına ve köşkün tarihi yapısına büyük bir saygısızlık yapıldı. Koç ailesi tarafından zamanında satın alındığı bilinen köşkün içinde çıplak ve ahlak dışı resimlerden oluşan bir sergi açıldı. Sergi büyük tepki çekti. Tepki gösterenlerden bir grup serginin yapıldığı köşkün önünde protesto gösterisi yaptı. 

II. Abdülhamid Han'ın satın alıp amcazadesi son halife Abdülmecid Efendi'ye hediye ettiği tarihi köşkte sergilenen rezalet infiale sebep oldu. Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından yapılan Abdülmecid efendi köşkünde, Koç ailesinden Ömer Koç'un sergisi büyük tepkilere sebep oldu. Çıplak insan ve hayvan figürleri ile resimlerinin yer aldığı sergi için "Osmanlı mirasına yapılan büyük bir saygısızlık" yorumları yapıldı. En sert tepki de II.Abdulhamid Han'ın torunu Abdulhamid Kayıhan Osmanoğlu'ndan geldi. Kamuoyuna duyuruda bulunarak, bu saygısızlığı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Osmanlıoğlu tarafından dün yapılan açıklamada şöyle denildi:  Kamuoyuna duyurumuzdur. Selamun Aleyküm kıymetli dostlar. Dün İstanbul'da Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından yaptırılan görkemli Abüdülmecid Efendi Köşkü'nde "Kapı Gelir Sergi adı altında meşhur Koç Ailesinden Ömer Koç'un koleksiyon sergisi vardı. Sanat sergisi tam bir rezalet çıplak insan ve hayvan figürleri ve resimleri...

Serginin yapıldığ yer dedem Sltan Abdülmahimd Hanın'ın satın alıp son İslam Halifesi Abdülmecid Efendiye hediye ettiği bu köşktü. Kanuna göre Koç ailesinin satınaldığı vicdanlara göre ise gasp ettiği bu köşkte yapılan bu rezaleti kabul etmemiz mümkün değildir Yapılan bu fütürsuzluktan sonra yine anladık ki bu ailenin dedelerimize olan kini hala dipdiri ve şuursuzcadır. Bizler Hanedan Ailesi mesupları olarak Sanata ve sanatçıya karşı değiliz. Sanat adı altında sergilenen toplumsal ahlakı ve İslami değerleri yerle bir eden bu menfur zihniyete karşıyız. Kendilerini Allah'a ve siz Osmanlı sevenlerin vicdanlarına havale ediyoruz.

REZALETE DERHAL SON VERİN

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) Genel Başkanı Bilal Okudan, çıplak insan ve hayvan resimleri ile figürlerinin yer aldığı sergiyi “Osmanlı mirasına yapılan büyük bir saygısızlık” olarak değerlendirdi.Kanunen Koç ailesine ait olduğu bilinen fakat manevi olarak bir çok kesime hitap eden köşkte yapılan bu serginin büyük bir kesimi ötekileştirdiğini ifade eden Okudan, “Nasıl ki sahip olduğumuz bir evin her bölümü aynı işleve ve statüye sahip değilse, böyle manevi değeri yüksek olan yapılarda da, her türlü icraatın sanat ya da özgürlük adı altında gerçekleştirilemeyeceği apaçıktır.” vurgusunu yaptı.

Okudan sözlerine şöyle devam etti: Yapılan sergideki amaç sanat icra etmekse, mevcut durum ne “Sanat, sanat içindir.” ilkesine ne de “Sanat, insan içindir.” ilkesine uygun bir eylem olmamıştır. Okudan sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “ Saygı görmek istiyorsanız, saygı göstermek zorundasınız!” Kaynak: Bilal Okudan: "Derhal bu saçmalığa son verilsin" 

TARİHİ KÖŞK

1880-1885 yılları arasında Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından yaptırılan görkemli Abdülmecid Efendi Köşkü, Osmanlı mirası eski İstanbul köşklerinin en ihtişamlısı. 200 dönüme yakın bir koru içerisinde, Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından av köşkü olarak yaptırılan köşk, Bağlarbaşı Korusu'nda bulunuyor. Mimarı kesin değilse de bazı kaynaklarda mimar Vallaury'nin adı geçer. Günümüze köşkün yalnızca selamlık binası ulaştı. Kapısında kûfi yazısıyla "Allah'tan başka galip yoktur" cümlesi yer alıyorr. İsmail Paşa'nın ölümünden sonra Padişah II. Abdülhamid tarafından amcazadesi son halife Abdülmecid Efendi için satın alınan köşk, sanatseverliği ve ressamlığı ile tanınan Abdülmecid Efendi döneminde birçok sanat ve edebiyat toplantılarının yanı sıra önemli siyasi toplantılara da ev sahipliği yaptı. Girişindeki salonun güzelliği, duvarları süsleyen rengârenk çinilerin geçmiş zaman havası, duvardaki Avni Lifij tablosu, şöminesi ve çeşme gibi ayrıntılarıyla günümüzden çekilmiş ince bir kültürü yansıtması; Abdülmecid Efendi Köşkü'nün değerine değer katan özellikler.

Yorumlar

Ali De gidin işinize Osmanlı hanedanıymış batsında çıkamasın o hanedanınız Osmanlı sevenler miş seni hangi lavuk sevecek seni ata diye kabul eden varsa seninle birlikte batsın inşAllah bunu haber diye ortalığa atıp tetikçilik yapanlarda ayrıca birkaç lafı hakediyor ama şimdi çenemi yoramam
adnan koç müslümanmı yahudimi bilen varmı