Şerafettin Kaya, Muş’a geldi

Kürt Parlamentosu ile Kürdistan Ulusal Kongresi üyesi olmak suçundan yargılanan ve 35 yıldır yurt dışında yaşayan yargılandıkları davada hakkında verilen tutuklanmama güvencesinin ardından Türkiye'ye dönen Şerafettin Kaya Muş’a geldi.Kent...

Google Haberlere Abone ol
Şerafettin Kaya, Muş’a geldi

Kürt Parlamentosu ile Kürdistan Ulusal Kongresi üyesi olmak suçundan yargılanan ve 35 yıldır yurt dışında yaşayan yargılandıkları davada hakkında verilen tutuklanmama güvencesinin ardından Türkiye'ye dönen Şerafettin Kaya Muş’a geldi.

Kent merkezindeki bir otele yerleşen Kaya, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’den devletin zoru ile gittiğini belirten Kaya, Diyarbakır’daki cezaevlerini Nazi kampına benzetti. ‘Nazilerin yaptığı işkenceden daha fazla işkence yapılıyordu’ diyen Şerafettin Kaya, şunları söyledi: “Kendiliğimden gitmedim, devletin zoruyla gittim. Mahkemede yapılan haksızlıklara göz yummadığım için beni tutukladılar. Gitmeyebilirdim Avrupa’ya, Diyarbakır’daki cezaevindeki işkenceler alabildiğine büyüyordu. Cezaevi, Nazi kampı gibiydi. Nazilerin yaptığı işkenceden daha fazla işkence yapılıyordu. Askeri darbeden sonra, en çok zarar gören Kürt halkıydı. Hem köylerde, hem kasabalarda işkence, baskılar yapıldı. Tüm Avrupa’yı gezdim, her yerde Türkiye’yi teşhir ettim. Cezaevindeki işkenceleri teşhir ettim. Bundan dolayı Türkiye Devleti beni vatandaşlıktan attı. Onun için gelemedim, yoksa benim niyetim geri gelmekti.”

“KÜRT MESELESİNİ KONUŞMAK VE GÜNDEME GETİRMEK MÜMKÜN DEĞİLDİ”

“Barış sürecini AKP kendiliğinden getirmiş bir olay değil” diye çözüm sürecini değerlendiren Kaya, günümüzden örnekler vererek "Ben buradan giderken, Kürt meselesini konuşmak, Kürt olayını gündeme getirmek, Kürt olayını tartışmak mümkün değildi. Şimdi öyle değil. Gençler, kadınlar ateş gibi. Yürüyüşlerde, eylemlerde en öndedirler, bu gelişmedir. Barış süreci Kürt hareketinin mücadelesinde bir kazanımdır. AKP kendiliğinden getirmiş bir olay değildir. Önemli olan Kürtlerin kendi siyaset kimliklerini, kendi kimliklerini ifadeleridir. Bunu kazanmak azmindedirler. Gerekli adımların atılması lazım.” şeklinde konuştu.

Yeni çıkardığı Türkiye Cumhuriyeti Nüfus cüzdanını gösteren Kaya, daha sonra kendisini ziyaret edenlerle sohbet etti. Sürgündeki Kürt Parlamentosu ile Kürdistan Ulusal Kongresi üyesi olmak suçundan 31 kişinin yargılandığı davada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 27 Şubat’ta bir karar alıp, sağlık sorunları bulunan Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya hakkındaki yakalama kararı kaldırılmıştı. CİHAN

Yorumlar