Seradan trafo kaçırdılar

Yaklaşık 10 bin nüfuslu bir ilçeye yetecek güçte kaçak elektrik trafolarının ele geçirildiği Diyarbakır'ın Sur ilçesi Sarılar köyünde serada kaçak elektrik temini için kullanılan 2 trafodan biri, DEDAŞ ekipleri köye gelmeden ortadan kaybedildi.

Google Haberlere Abone ol
Seradan trafo kaçırdılar

Yaklaşık 10 bin nüfuslu bir ilçeye yetecek güçte kaçak elektrik trafolarının ele geçirildiği Diyarbakır'ın Sur ilçesi Sarılar köyünde serada kaçak elektrik temini için kullanılan 2 trafodan biri, DEDAŞ ekipleri köye gelmeden ortadan kaybedildi. Bir gün önce fotoğrafları çekilmesi ve savcının el koyma ve arama kararına rağmen kaçırılan trafo bulunamadı.

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman. Siirt ve Şırnak’taki bir milyon 300 bin aboneye elektrik tedarik eden Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullananlar ile mücadeleye devam ediyor. Tarımsal sulama mevsiminin yaklaşması nedeniyle kırsaldaki kontroller artırıldı. Önce Şanlıurfa ve Mardin’de, ardından Diyarbakır’da her biri küçük bir ilçenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte kaçak trafolar ele geçirildi. Ancak Diyarbakır’da, köydeki seranın ısıtmasında kullanılan ve 10 bin nüfusa yetebilecek güçteki iki abonesiz kaçak trafodan biri, garip bir biçimde ortadan kaybedildi. Söz konusu trafonun, DEDAŞ ekiplerinin ele geçirmemesi için ‘kaçırıldığı’ ileri sürüldü.

Sur ilçesine bağlı Sarılar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait seranın ısıtılması, sulanması ve aydınlatılmasında kullanıldığı tespit edilen iki kaçak trafo, köye giden DEDAŞ’ın kaçak kontrol ekipleri tarafından görüntülendi. Kaçak ekiplerinin çektiği fotoğrafların delil olarak gösterilmesi üzerine DEDAŞ, savcılığa başvurarak abonesiz kaçak olduğu saptanan trafolarla ilgili ‘el koyma’ kararı aldırdı. Ardından da jandarma ekipleri ile köye giden ekipler, savcılığın kararı doğrultusunda kaçak trafolara el koymak istedi.
Yaşanan gerilimin ardından jandarma, savcının talimatı üzerine kaçak olarak kullanılan trafoyu yediemin olarak belirlenen Sarılar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Murat Sarı’ya tutanakla teslim etti.

Güvenlik önlemleri arasında köye giden DEDAŞ ekiplerine köylüler yeniden tepki gösterip saldırdı; araçları tahrip edip görevlileri tehdit etti. Ekiplere, direk üzerinde kurulu kaçak trafo ile yediemine ‘DEDAŞ’ın kaçak ekiplerinin fotoğrafını çekerek tespit ettiği trafo’ diye seri numarası kaydedilmeyen hurdalıktaki eski trafo verilmek istendi. Ekipler, seri numarası önceden kaydedilen direkteki trafoyu yerinden söküp aldı, hurda trafoyu ise ‘Tespit ettiğimiz ikinci trafo bu değil’ diyerek almadı. Savcılık kararı uyarınca köyde yapılan aramalarda kaçırılan trafo bulunamadı.

DEDAŞ, yaşanan bu gelişmelerin ardından elindeki delilleri savcılığa iletti. Kaçırılan trafonun bulunabilmesi ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlemin yapılması için başlatılan soruşturma sürüyor. CİHAN

Yorumlar