Serada denenen Osmanlı çileğinden verim alındı, üretim dönemi uzayacak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde mayıs ayında meyve veren Osmanlı çileği ilk kez serada denendi.

Google Haberlere Abone ol
Serada denenen Osmanlı çileğinden verim alındı, üretim dönemi uzayacak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde mayıs ayında meyve veren Osmanlı çileği ilk kez serada denendi. Seraya dikilen Osmanlı çilekleri nisan ayı başında meyve verirken, sera çalışmasının yayılması için çalışma başlatılacağı öğrenildi.

Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Koruma Derneği tarafından ilçede ilk kez serada denenen Osmanlı çileği meyvelerini verdi. Normal şartlarda mayıs ayının ortalarında meyve veren Osmanlı çileğinin, seralarda yetiştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağı belirtilirken, Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Koruma Derneği Muhasip üyesi Şaban Çetinkaya, seralar sayesinde bir ay gibi üretim dönemi olan olan çileğin 4-5 ay gibi bir zaman dilimine çıkarılabileceğini kaydetti.

Korubaşı Mahallesi Alkaya mevkiinde ki çilek yetiştiricisi Sevinç Özarslan'ın serasını gezen Şaban Çetinkaya, çileklerle ilgili bilgi aldı. Sera yetiştiricisi Sevinç Özarslan, geçen sene diktiği fidelerden bu sene meyve almaya başladığını söyledi. Özarslan konuşmasında "Burada 6 çeşit çilek yetiştiriyoruz. Ateş, Alo, Osmanlı, kara çilek, dağ ve yabani çilek. Serada ilk kez denedik. Geçen sene yavruydu. Bu sene anne olunca daha bir farklı döküm oluyor. Mayıs ayının 15'inden sonra Osmanlı çileği çıkıyordu. Seraya ektiğimiz için daha erken alabildik." dedi.

BİZİM İÇİN DE ÇOK BÜYÜK BİR IŞIK OLDU

Serada yaptıkları çalışmanın başarılı olmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Çetinkaya, "Şimdi geldik gördük ki bugün nisanın beşi. Nisan'ın biri itibari ile Osmanlı çileğinin olgunlaştığını şu gördüğünüz kapalı serada gördük. Bu bir deneme çalışmasıydı. Son derece başarılı bir çalışma oldu. Bu bizi çok mutlu etti. Bizim için de çok büyük bir ışık oldu. Bu şunu da gösteriyor. Osmanlı çileğinin sezonda ki verim süresi yaklaşık bir ay gibi algılanıyordu. Bu sürecin ne kadar uzatılabileceğini de göstermiş oldu. Şimdi Nisan da ürün alabiliyorsak Mayıs, Haziran da alacağız. Şu an için 3 aya çıkarılabilinir. Bu daha ileriki dönemlerde rakım yükseldikçe bu 4-5 aya kadar çıkabilir. Yani bu da şu demek olur. Ereğli için son derce önemli olan bu Osmanlı çileği ürününün yılda 4-5 aylık süreçte tüketiciye sunma imkanımızın olacağını gösteriyor." dedi.

OSMANLI ÇİLEĞİNİ YOK DA SATAMIYORUZ

Osmanlı çileğinin talebine karşılık veremediklerini ifade eden Çetinkaya "Şu an için zaten yok satıyoruz. Yok satıyoruz derken satamıyoruz daha doğrusu. Çok ciddi taleplerimiz var. Ancak bu talebi şu anda karşılamamız mümkün değil. Ama yapılacak çok köklü çalışmalarla projelerle önümüzde ki yıllarda talepler tam olarak karşılanmasa da büyük bir ihtiyaca cevap verebilecek konuma getirebiliriz Ereğli' de Osmanlı çileğini. Zaten bizim öngörümüz de isteğimiz de üreticiden Ereğli' de Osmanlı çileğinin dışında diğer çeşitleri üretmesinin gereği yok. Biz sadece ve sadece Osmanlı çileğini üretmeliyiz. Çünkü diğer çeşitler diğer bölgelerde çok rahatlıkla yetişiyor. Ancak bizim bölgemizin dışında yetişmeyen tek çilek Osmanlı çileği. O zaman biz kendi bölgemizde yetişen bu Ereğli iklimine adapte olan Osmanlı çileğini yetiştirmeliyiz diye üreticilerimize anlatmaya çalışıyoruz. Osmanlı çileğinin talebi o kadar yüksek ki fiyatı da bu oranda yüksek. Yani siz 5 kilo diğer çilekten üreteceğinize 1 kilo Osmanlı çileği ürettiğinizde daha fazla para kazanma imkanına sahip oluyorsunuz. Biz bunu gördüğümüz zaman biz bu Osmanlı çileğini neden yetiştirmeyelim diye üreticilerimiz aynı konuda fikir birliğine varıyor ve bundan sonrada bunu yetiştirmeye karar veriyor." diye konuştu.

OSMANLI ÇİLEĞİ KRALLARIN YİYECEĞİ OLARAK BİLİNİYOR

Osmanlı çileğinin isminin Osmanlı döneminden geldiğini ve kralların yiyeceği olarak bilindiğini ifade eden Şaban Çetinkaya "Osmanlı topraklarında yetişen bu güzel kokulu aroması yüksek olan bu meyveyi Osmanlı dönemindeki padişahlarımız yurt dışından gelen krallara efendime söyleyeyim diğer ülke yöneticilerine ikram edildiğinde bu lezzet ve koku tat bu insanları cezbettiği için daha sonraki dönemlerde bunu sipariş ederken isterlerken yurt dışındaki yöneticiler diyelim ona Osmanlı çileğini Osmanlı da yetişen çilekten istiyoruz gibi tabirler kullanıldığı için bu çileğin adı da literatürde Osmanlı çileği olarak kaldığını öğreniyoruz. Ve diğer bir adı da halk arasında Osmanlı çileğinin şöyle bir adı var. ''Kralların yiyeceği'' diye. Yani bu kadar özel bir ürün olarak biliniyor" dedi. CİHAN

Yorumlar