Şengül: Yağışlar az, vatandaş sebze ve meyveyi pahalı yiyecek

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, yağışların az olması ve kuraklıktan ötürü vatandaşların sebze ve meyveleri pahalı yiyeceğini söyledi. Geçen yıllara göre Erzurum’da yağışların az olmasından dolayı...

Google Haberlere Abone ol
Şengül: Yağışlar az, vatandaş sebze ve meyveyi pahalı yiyecek

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, yağışların az olması ve kuraklıktan ötürü vatandaşların sebze ve meyveleri pahalı yiyeceğini söyledi.

Geçen yıllara göre Erzurum’da yağışların az olmasından dolayı üretimde düşüklük yaşanacağını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, bu durumun bazı ürünlerin fiyatlarına yansıdığını kaydetti. Şengül, "Kuraklık istenen ve beklenen bir olay değil doğal yöntemlerle gelişen bir olay. Geçen yıl yağışların az olduğu için bu kuraklık var idi. Bu yıl da yağışların azlığından dolayı bu kuraklık endişesi devam ediyor. Erzurum’da bu yıl geçmiş yıllara göre yağışların az olmasından dolayı vatandaşlarımız sebze ve meyveleri pahalı yiyecek. Yağışların beklenen seviyelerde gerçekleşmemesi durumunda, rekoltede azalma yaşanacak. Bu kuraklık hububatta rekolte kaybının yanı sıra özellikle yağışların gerçekleşmemesine bağlı olarak ürün kalitesinin düşüklüğünü riskinin yüksekliğini de beraberinde getirebilmektedir." dedi.

MART VE NİSAN YAĞIŞLARI ÖNEMLİ

Yağışların mevsim normallerine ulaşmaması durumunda ilk önce tarımsal ürünlerin etkileneceğini hatırlatan Şengül şunları kaydetti: "Yağışların yanında bitkilerde verim ve kaliteyi sağlayacak unsurlardan biri de optimum sıcaklıklardır. Optimum sıcaklık rejimini oluşmadığı durumlarda bitkilerde kalite ve verimde kayıplar olmaktadır Gerek hububat ürünlerinin gelişimi, gerek ekimine başlanacak endüstri bitkileri, yağlı tohumlar başta olmak üzere birçok ürün için Mart ve Nisan ayı yağışları önemlidir. Bu aylarda normalleri üzerinde yağışların gerçekleşmesi ve mevsim normallerinde gerçekleşecek sıcaklıklar ile bu yıl önemli bir tehdit olarak görünen tarımsal kuraklık riski azalır. Ülkemiz için stratejik öneme sahip ürünlerimizden buğday ekili alanlar bölgelere göre değişmekle birlikte gelişim dönemindedir. Temennimiz mayıs ayının bol yağışlı bir şekilde geçmesidir."

CİHAN

Yorumlar