Sendikalar: Soma'da yaşanan bir kaza değil iş cinayetidir

Balıkesir'in Edremit ilçesinde KESK, Eğitim İş, Belediye İş üyeleriyle çok sayıda öğrenci ve yurttaş, Soma'da meydana gelen maden kazasını protesto ederek, oturma eylemi yaptı. Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık, ellerindeki...

Google Haberlere Abone ol
Sendikalar: Soma'da yaşanan bir kaza değil iş cinayetidir

Balıkesir'in Edremit ilçesinde KESK, Eğitim İş, Belediye İş üyeleriyle çok sayıda öğrenci ve yurttaş, Soma'da meydana gelen maden kazasını protesto ederek, oturma eylemi yaptı.

Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık, ellerindeki basın açıklamalarını okuduktan sonra Edremit SGK binasına yürüdü. Alkışlarla maden kazasını protesto eden kalabalık grup, çeşitli sloganlar atarak ve pankartlar taşıyarak tepkilerini dile getirdi. KESK Edremit Bileşenleri tarafından yapılan basın açıklamasında, şöyle denildi:

''Manisa'nın Soma ilçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding'e bağlı Soma Kömür A.Ş'ye ait bir ocakta meydana gelen trafo patlaması sonucu 300'ü aşkın işçi hayatını kaybetmiş, 100'ü aşkın işçi yaralanmıştır. Soma'da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir.

Soma'da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma'da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP Hükümetidir.''

Eğitim İş ve Bilim İşgörenleri Sendikası Edremit temsilcileri de yaptıkları açıklamada, Manisa'nın Soma ilçesinden gelen haberin tüm Türkiye'yi yasa boğduğunu ifade ettiler. Açıklamada, "Meclis'te Soma madenlerinin incelenmesi için verilen önergenin AKP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesinden iki hafta sonra meydana gelen bu kaza, cinayetten farksızdır. Türkiye, iş kazalarında Avrupa'da 1., dünyada 3. sıradadır. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından 2013 yıl sonuna kadar 800 bin iş kazası olmuştur. Bu kazalarda tam 13 bin 442 işçi yaşamını yitirmiştir. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 872 işçi yaşamını yitirirken, bu rakam 2013 yılında bin 235'e çıkmıştır. Soma'da 16 bin maden işçisi çalışmaktadır. Bunların 14 bini özel sektördedir. 2013 yılında Soma'da 5 bin iş kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların yüzde 90'ı maden ocaklarında gerçekleşmiştir. Eğitim-İş olarak, insanca yaşamak için, kölelik düzeni olan taşeronlaşmaya 'hayır' demek için, iş cinayetlerine 'hayır' demek için, iş, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için örgütlü olduğumuz tüm kurumlarda 15-16 Mayıs tarihlerinde siyah kurdele takacağız. Bugün hükümeti uyarı amaçlı 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiriyoruz. 16 Mayıs Cuma günü 1 ders saati öğrencilerimize iş cinayetlerini anlatacağız. Soma'da hayatını kaybeden madencilerimize rahmet, ailelerine ve tüm ulusumuza sabır ve başsağlığı diliyor, yaralı madencilerimize acil şifalar diliyoruz. Bu tür kazaların olmamasını diliyoruz.'' denildi.

Belediye İŞ Sendikası ise Edremit SSK Edremit Şubesi önünde okuduğu basın bildirisinde şu görüşlere yer verdi: '' Soma'da yaşanan, iş cinayetidir. İhmal olmasa, denetimsizlik olmasa, işçinin hayatı sudan ucuz olmasa bu cinayetler yaşanmazdı. 13 Mayıs 2014 Manisa'nın Soma ilçesinin Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde ülkemiz tarihinin en büyük iş cinayeti gerçekleşmiştir. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre şu ana kadar 282 maden emekçisi yaşamını yitirmiş, 80 işçi yaralanmış, 120 aşkın emekçi ise madende mahsur kalmıştır. Bu yürek yakan iş cinayeti bizleri derinden yaralamış ve yasa boğmuştur. Soma'da ve ülkemizin bir çok yerinde yaşanan iş cinayetlerinin temel nedeni, milyonlarca işçinin açlıkla, işsizlikle tehdit edilerek, kölelik koşullarında ve denetimsiz çalıştırılmasıdır. İş cinayetinin yaşandığı Soma Holding'e bağlı madenin sahibi Alp Gürkan, 30 Eylül 2012'de Hürriyet' verdiği röportajda; Türkiye Kömür işletmeleri'nin 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunu 23.8 dolara mal edebilmelerini 'özel sektörün çalışma tarzı' ile açıklamıştır.

Madenci ölümlerine "güzel öldüler"diyen, madenlerdeki iş cinayetlerini "mesleğin fıtratı" diye izah eden, bilimi dikkate almayan bir anlayış olmasaydı, aç gözlü şirketler bu kadar pervasızca işçileri ölüme yollayamazdı." Edremit İlçe Emniyeti'nin denetiminde grup, taşkınlık yapmadan alkışlarla protesto ederek dağıldı.

CİHAN

Yorumlar