Sendikalar 'anti taşeron' mitingine çıkıyor

Aralarında Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun da (KESK) olduğu bazı sendika ve konfederasyonlar 'taşerona hayır' mitingine çıkıyor.DİSK,...

Google Haberlere Abone ol
Sendikalar 'anti taşeron' mitingine çıkıyor

Aralarında Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun da (KESK) olduğu bazı sendika ve konfederasyonlar 'taşerona hayır' mitingine çıkıyor.

DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, TTB ve TDB Pazar günü Kadıköy’de ‘Taşeron ölüm demektir; yasaklansın’ mitingi düzenleyecek. DİKS Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, miting öncesinde basın açıklaması yaptı. İlgili sendikalar ve konfederasyonlar tarafından yapılan ortak açıklamada "Soma Kaza ve kader değil, cinayettir." denildi.

İşçi cinayetlerine ve taşeron köleliğine karşı Pazar günü Kadıköy meydanında miting düzenleneceğini dile getiren Çerkezoğlu, Türkiye’de milyonların Soma’daki faciada hayatını kaybeden 300’ün üzerindeki insanı unutmayacağını kaydetti. Çerkezoğlu, açıklamanın devamında “Soma'yı unutmamak ve unutturmamak demek, katliamın faillerinin hesap vermesi için mücadele etmek demektir. Soma’da 301 kardeşimizi yitirmemizin başlıca sebebi gizli ve açık yasal ve yasadışı biçimde büyütülen, beslenen taşeron düzenidir. AK Parti iktidara geldiğinde 387 bin civarında olan kayıtlı taşeron işçi sayısı bugün 2 milyona yaklaşmıştır. Bugün kamuda her bir kamu işçisi başına 2-3 taşeron işçisi düşmektedir. ” ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu 4 de talep sıraladı. Talepler şöyle: "Milyonlarca işçi için kölelik ve ölüm anlamına gelen taşeron çalıştırma kayıtsız ve şartsız derhal yasaklanmalı. Özelleştirilen taşeron şirketlere devredilen tüm madenler yeniden kamu eliyle işletilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği adı altında bu alanı taşerona devreden, piyasaya açan, yasa çöpe atılmalıdır. İşyerleirnde tüm denedim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir.

Çalışma ve Enerji Bakanları derhal istifa etmelidir."

CİHAN

Yorumlar