Sendikacılardan, Bakan Çelik'e tepki

‘7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’na katılan sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e 1 Mayıs sonrasında yaptığı açıklamalardan dolayı tepki gösterdi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Sayın...

Google Haberlere Abone ol
Sendikacılardan, Bakan Çelik'e tepki

‘7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’na katılan sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e 1 Mayıs sonrasında yaptığı açıklamalardan dolayı tepki gösterdi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Sayın Bakan ‘Sendikacılık Taksim değildir’ dedi. Ancak unutulmamalı ki hukuk dışı, akıl dışı, vicdansız baskılara biat ederek emek mücadelesi yürütülseydi, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı burada olamazdı.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla gerçekleşen ‘7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’ Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. 5-7 Mayıs tarihleri arasında sürecek olan konferansa Çelik’in yanı sıra; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sendika temsilcileri, dünyanın birçok ülkesinden alanlarında öncü akademisyenler, uzmanlar, konu ile ilgili uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, meslek odaları ve benzeri sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs Afganistan’da bile huzur içerisinde kutlanırken Kamboçya ve Türkiye’de emekçilere savaş açıldığını söyledi. Beko, “Tüm dünya 1 Mayıs’ta hukuku, adaletsizliği, vicdanı ayaklar altına almış hükümeti kınamaktadır. 2011 ve 2012’de bayram gibi 1 Mayıs kutladığımız meydan iktidar partisinin canı istiyor diye yasaklanmak istenmektedir. Gerekçe sunmadan akıl dışı hukuk dışı bir yasakla insanlık dışı yöntemler hayata geçirildi. Sayın Bakan 1 Mayıs’tan sonra bazı açıklamalarda bulundu. Sendikacılık taksim değildir dedi. Ancak unutulmamalı ki hukuk dışı, akıl dışı, vicdansız baskılara biat ederek emek mücadelesi yürütülseydi, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı burada olamazdı. Unutmayalım ki çalışma yaşamının belirli standartlara kavuşması için devletin sorumlu olması, emek hareketinin bağımsız mücadelesi ile sağlanmıştır. Yani bugün böylesi bir bakanlık varsa 1 Mayıs’ı yaratanlar sayesindedir.” diye konuştu.

Bakan Faruk Çelik’in geçtiğimiz günlerde ‘Sendikalar aidatları ile ne yapıyor’ diye sorduğunu hatırlatan Beko, şöyle devam etti: “Kime sordu? Siyasal iktidarın vesayeti altında olmayan bizlere sordu. İşçi sağlığı iş güvenliği alanında yaptıklarımızı sorguladı. Sendikaların bu tip önemli işlevlerinin olduğu doğrudur. Ancak acaba sayın bakan hangi ülkenin çalışma ve sosyal güvenlik bakanıdır.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen İstanbul’un 1 Mayıs’ta yasak bir kent haline getirildiğini belirten KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, “1 Mayıs’ta yaşanan şiddeti buradan bir kez daha kınıyorum. Sayın bakanın 3 gün önce bu konferansın tanıtımı için düzenlenen toplantıda sarf ettiği sözlere yanıt veriyorum. Sayın bakanın yaşananları bu kadar ters düz eden sözleri karşısında hayrete düşmemek mümkün değil. Geçekleri çarpıtan bakana bizimde bazı sorularımız var. Hükümetiniz, bakanlığınızın büyük bölümü bizden aldığı vergilerden ne kadarını refahımız için kullanıyorsunuz. 5 yıl önce 1 Mayıs’ı resmi tatil edende, 4 yıl önce Taksim’i 1 Mayıs’ta emekçilere açanda, 2 yıldır Taksim’i emekçilere kapatmak için akıl dışı, hukuk dışı bahaneleri öne sürende bu iktidardır.” ifadelerini kullandı.

DİSK'TEN MEMUR-SEN'İN KONUŞMASINA TEPKİ

Bu yıl 1 Mayıs’ı Diyarbakır medeniyet şehrinde kutladıklarını aktaran Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “DİSK’in eski genel başkanı şimdiki milletvekili, Memur-Sen’i Diyarbakır’a Başbakan Hak-İş’i de Kayseri’ye Başbakan mı? gönderdi. Dürüst olmak lazım hem yanımıza gelmeyin diyorsunuz hem de gittiğimiz alanlara niçin gittiniz diyorsunuz. Önce emek örgütleri niyetleri emek mi, özgürlük mü, buna karar verecek ondan sonra başkasına laf söyleyecek. Evde kendi başını bağlayamayanlar evde gelin başı yapmaya kalkışırsa arıza oluşurmuş.” şeklinde konuştu.

Kani Beko, Gündoğdu’nun konuşmasının ardından yerine oturacağı sırada ayağa kalkarak konuşmasına tepki gösterdi.

CİHAN

Yorumlar