Şenay Malbora: Antalya'da doğa turizmine de önem verilmeli

TEMA Vakfı Antalya İl Başkanı Şenay Malbora, deniz, kum ve güneş turizmi kadar doğa turizmine de önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Şenay Malbora: Antalya'da doğa turizmine de önem verilmeli

TEMA Vakfı Antalya İl Başkanı Şenay Malbora, deniz, kum ve güneş turizmi kadar doğa turizmine de önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Her yıl 5-22 Nisan tarihleri arasında düzenlen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında açıklama yapan Malbora, Antalya ve ilçelerinde doğa turizminin hızla yayılmasını gerektiğini bildirdi.
Manavgat'ın her geçen gün büyüdüğünü ve turizm açısından her yıl turist sayısının normalin üzerinde arttığını belirten Malbora, "Antalya ve ilçelerinde turist sayısı her geçen gün artıyor. Özellik Manavgat'ta milyonlar turist ağırlıyoruz. Ama doğa turizmi ile ilgili nerdeyse hiç alanımız yok. Turistler sadece deniz, kum, güneş için gelmiyor. Bizim geçmiş tarihimizi incelemeye de geliyorlar. Artık Antalya’da turisti doğa turizmi ile birleştirme zamanı gelmiştir. Terk edilmiş köylerimizi doğa ile bir araya getirip, doğa turizmine açabiliriz. Doğa parkları yapabiliriz. Bizim beton yığınlarına değil, doğaya ihtiyacımız vardır. Köprülü Kanyon gibi doğa turizm alanlarının Manavgat’ımız da artık yer almasını ve her gelen turistin rahatça gezebileceği doğa turizmini yaşayabileceği bir turizm alanlarını yaratma vaktinin geldiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Ekoturizmin doğanın bozulmadan korunmasını amaçladığından, normal turizmde sıkça görülen doğal alanların yok olmasının rastlanmadığını ifade eden Malbora, "Turizm faaliyetlerinin doğal ve kültürel kaynaklar üzerindeki olumsuz etkileri ve bu etkilerin turizmin kendi geleceğini de tehlikeye attığının anlaşılmaya başlanması ile sürdürülebilirlik anlayışı turizme de yansıdı ve 'sürdürülebilir turizm' konusu gündeme geldi. Sürdürülebilir turizm ve ekoturizm tanımlarında, doğal ve kültürel kaynakların hem geleceği düşünülerek kullanılması, hem turizm sermayesinin, mevcut ziyaretçilerin ve yöre halkının amaçlarının maksimum düzeyde karşılanması öne çıkarılmaktadır." dedi.

Malbora, kitle turizmi ile ilgili memnuniyetsizliklerin ortaya çıkması ve artmasıyla birlikte turizm faaliyetlerinin çevreye etkileri konusunda ilgi ve tartışmalar da artmış, bu durum arzu edilmeyen sonuçları ve bazen de imajları değiştirmeye yönelik acil ve sürekli çözüm arayışlarını ortaya çıktığını kaydetti.

1998'de Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi 2002 yılını 'Uluslararası Ekoturizm Yılı' olarak ilan edildiğini belirten Malbora, 2001'den başlayarak, Mozambik, Brezilya, Avusturya, Seyşel Adaları, Cezayir, Ekvator, Maldiv Adaları, Fiji ve İsveç'te 'Ekoturizmin Yönetimi, Gelişimi ve Planlanması' konusunda çeşitli toplantılar düzenlenmiş ve nihayet 19-22 Mayıs 2002'de Kanada'da UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) önderliğinde 'Dünya Ekoturizm Zirvesi' toplandığını kaydetti.
CİHAN

Yorumlar