Selimiye Cami’nin tüm ihtiyaçlarını TOBB karşılayacak

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nin tüm ihtiyaçları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından karşılanacak.Mimar Sinan tarafından yaptırılan ve Osmanlı Dönemi’nin en önemli mimari yapısı...

Google Haberlere Abone ol
Selimiye Cami’nin tüm ihtiyaçlarını TOBB karşılayacak

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nin tüm ihtiyaçları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından karşılanacak.

Mimar Sinan tarafından yaptırılan ve Osmanlı Dönemi’nin en önemli mimari yapısı olan Selimiye 439 yıllık geçmişi yüzyıllara meydan okuyor. Her yıl yerli ve yabancı 3 milyona yakın insanın ziyaret ettiği Selimiye’deki çalışmalara TOBB da destek verecek. Edirne’ye yaptığı ziyaretler sırasında Selimiye için yetkililere açık çek verdiğini açıklayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun önerisiyle bir vakıf kuruldu. Adını Selimiye’den alan vakıf, başta Selimiye olmak üzere Türkiye’deki tescilli tarihi eserlerin korunması için yardım edecek. Bu kapsamda Edirne Valiliği tarafından hazırlanan caminin elektrik tesisatı projesi ETSO tarafından vakfa sunuldu. Projenin incelemesinin ardından birlik, Selimiye’nin iç ve dış aydınlatma sisteminin yenilenmesi için destek verecek.

Konuyla ilgili bilgi veren Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camii’nin tüm masraflarının TOBB tarafından karşılanacağını söyledi. Bu kapsamda TOBB bünyesinde Ankara’da bir vakıf kurulduğunu ifade eden Zıpkınkurt, “Edirne Valiliği bir elektrik projesi hazırladı. Biz bu projeyi Ankara’da Odalar Birliği'ndeki teknik ofise götürdük. Vakıftaki çalışmalar sonucunda çıkacak netice ile Selimiye’nin aydınlatılması, elektrik tesisatı komple elden geçirilecek.” dedi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Selimiye için açık çek verdiğini vurgulayan ETSO Başkanı, “Dolayısıyla Selimiye’nin halıları, tüm elektrik tesisatı, dış aydınlatılması komple elden geçirilecek.” diye konuştu. Selimiye’nin Edirne için önemini anlatan Zıpkınkurt, sözlerine şöyle devam etti: “Selimiye demek Edirne demektir. Bugün artık Selimiye Edirne’nin tanıtılmasında büyük katkı yapıyor. Tabii hem yerli hem de yabancı turistler ciddi anlamda Selimiye’ye rağbet gösteriyor. Dünya kültür mirası listesine girmesinden sonra da ağırlıklı olarak Japon turistleri çok almaya başladık. Öyle tahmin ediyorum ki, yılda yaklaşık 2 milyon civarında yerli, 500 bin civarında da yabancı turist Edirne’yi ve Selimiye’yi ziyaret ediyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisindeki hedefimiz bunu 5 milyona çıkartmaktır.”

Vakfın TOBB Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu’nun önerisiyle vakfın kurulduğunu dile getiren Zıpkınkurt, “Öncelikle Selimiye Camii gündemdeydi. Ama Türkiye genelinde o kadar çok tarihi eserimiz var ki, başkanımız dedi ki, tüm tarihi eserlere aynı desteği verelim. Bu amaçla bu vakıf kuruldu.” açıklamasını yaptı. CİHAN

Yorumlar