Selçuklu Uygarlığı Müzesi açılıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve Selçuklu medeniyetine ait tarihi eserlerin yanı sıra şaşırtıcı dijital uygulamaları ile büyük ilgi görmesi beklenen Selçuklu Uygarlığı Müzesi yarın açılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Selçuklu Uygarlığı Müzesi açılıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve Selçuklu medeniyetine ait tarihi eserlerin yanı sıra şaşırtıcı dijital uygulamaları ile büyük ilgi görmesi beklenen Selçuklu Uygarlığı Müzesi yarın açılıyor. Saat 13.00'de açılacak olan müzede Türkiye'de bugüne kadar görülmemiş bazı uygulamalar yer alacak.

Anadolu Selçuklu hükümdarlarından Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kardeşi Gevher Nesibe Sultan'ın vasiyeti üzerine 1206 yılında yapımına başlanan Gevher Nesibe Medresesi, yarından itibaren Selçuklu Müzesi olarak hizmet verecek. Farklı fonksiyonlar yükleyerek tarihi eserleri ayağa kaldıran Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gevher Nesibe Medresesi'ni de Selçuklu Medeniyetini anlatan bir müzeye dönüştürdü.

Müzede, 'Selçuklu Kenti', 'mimarisi', 'sanatı', 'bilimi', 'giysisi' gibi unsurlar ile ''Kayseri'de Selçuklular'', ''Anadolu'da Selçuklular'' gibi bölümler yer alacak. Müzede ayrıca, Selçuklu dönemindeki 'hastalıklar', 'tedavi yöntemleri ve aletleri', 'bilginler', 'ecza', 'su ve sağlık', 'müzik ile tedavi', 'renk ile tedavi' gibi bölümler bulunacak. Müze içerisinde sergilenecek etnografik eserlerin yanı sıra etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar yer alacak ve böylece ziyaretçilerin; dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak bilgilenmeleri sağlanacak. Müzede, dünyadaki ender müzelerde yer alan holografik üç boyutlu görüntüler, arttırılmış gerçeklik için bilgisayar donanımları da bulunacak. Bu donanımlar sayesinde ziyaretçiler suyun üzerinde yürüyebilecek ya da Selçuklu sultanları gibi giyinebilecek. Sadece Kayseri'de değil, Türkiye'de büyük ilgi görmesi beklenen Selçuklu Müzesi, yarın saat 13.00'de gerçekleştirilecek olan törenle ziyarete açılacak.
CİHAN

Yorumlar