Selahattin Eyyubi Üniversitesi Rektörü Doğan: Bölgenin Harvard’ı olacağız

Diyarbakır’ın ilk vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan, bölgenin Harvard’ı olmayı hedeflediklerini söyledi. Doğan, “Bölgenin ilk etapta ODTÜ’sü daha ileri ki yıllarda Cambridge veya Harvard'ı...

Google Haberlere Abone ol
Selahattin Eyyubi Üniversitesi Rektörü Doğan: Bölgenin Harvard’ı olacağız

Diyarbakır’ın ilk vakıf üniversitesi Selahaddin Eyyubi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan, bölgenin Harvard’ı olmayı hedeflediklerini söyledi. Doğan, “Bölgenin ilk etapta ODTÜ’sü daha ileri ki yıllarda Cambridge veya Harvard'ı olmayı hedefliyoruz. Öncelikli komşu ülkeler olmak üzere yurt dışına açılacağız. Oralardan hem bilim insanları hem de öğrenci getireceğiz. Böylece bölgemize beyin göçünü de sağlamış olacağız.” dedi.

Bu yıl ilk öğrencilerini alacak olan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, basınla bir araya geldi. Üniversitenin Şanlıurfa Caddesi üzerindeki geçici binasında düzenlenen toplantıya yerel ve ulusal medya temsilcileri katıldı. Üniversiteyle ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Ekrem Doğan, konuşmasına Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen olayla ilgili üzüntülerini dile getirerek başladı. Üniversite olarak misyonlarının gelişen ve büyüyen ülkeyle beraber hızlı bir gelişim ve değişimin arifesinde olan bölgedeki en değerli kaynağı işlemek için; hak ettiği eğitim standartlarında öğrenci yetiştirmek olduğunu anlatan Doğan, “ Sadece Türkiye gençlerini değil, başta yakın komşularımız olmak üzere bölge ülke gençlerini de bu yüksek standartlarda eğitmeyi amaçlıyoruz. Bilimsel bir şekilde mesleki becerilerini en üst düzeyde kazanmış, sorumluluk sahibi ve erdemli bireyleri yetiştirmek istiyoruz. Mezunlarımız, eleştirel düşünebilen, soruşturma cesareti olan, lider karakterli ve analiz yapabilen yapıcı, orijinal fikirler üretebilen bireyler olmalı. Üniversitemizin yetiştireceği gençler de ülkeyi atağa kaldıracak özgüvene sahip, iletişim becerisi yüksek, alanında uzman ve bu uzmanlığı nasıl değerlendireceklerine dair bir fikri olan kişiler olacaktır.” dedi.

“KISA SÜREDE EĞİTİME HAZIR HALE GELDİK”

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nin 16 Şubat 2013 tarihinde resmen kurulduğunu ve ardından altyapı çalışmalarına başlandığını anlatan Doğan, “Aradan geçen bir yılı aşkın zamanda kuruluş sürecimizi fiili olarak da tamamlamış bulunmaktayız. Eğitim ve öğretim için fiziki ve teknik alt yapımızı tamamlandı. En önemli unsurlardan biri olan eğitim-öğretim kadromuzu büyük bir titizlikle oluşturduk. Türkiye ve dünyanın farklı üniversitelerinde alanlarında kariyer yapmış hocalarla anlaştık. Şunu iftiharla belirteyim ki maksimum bir hızla kısa sürede eğitime hazır hale gelmiş bulunmaktayız.” diye konuştu. Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) üyelerinin Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'nin yüksek öğrenim için gerekli olan bütün koşulları yerine getirdiğine karar verdiğini dile getiren Doğan, “Yine YÖK Genel Kurulu’nun 5 Mayıs 2014’teki toplantısında üniversitemizin 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenci alabileceği kararı verildi. Artık tamamen eğitim ve öğretime hazırız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Gaziantep ilinde bulunanlar dışında açılmış ilk vakıf üniversitesi olarak, YÖK’ün 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için hazırlayacağı tercih kılavuzunda yerini alacaktır.” ifadelerini kullandı.

"İLK AŞAMADA 5 FAKÜLTEYLE EĞİTİMİ BAŞLIYORUZ "

Üniversite hakkında teknik bilgiler de veren Doğan, ilk aşamada beş fakülteyle eğitime başlayacaklarını kaydetti. Doğan, “Bunlar; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve 4 yıllık Yabancı Diller Yüksekokulu. Bunların yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Yerel Diller Enstitülülerimiz de açılmış bulunmaktadır. Ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokullarımız da önlisan eğitimi verilecektir. Yine bu yıl uzun uğraşılar sonucu Sürekli Eğitim Merkezimiz de açılmış bulunmakta olup üniversitemizin birikimlerini bölgemizdeki hemşehrimizle de paylaşacağız. Bu merkezimizde daha ilk ayında açtığımız kurslarla İngilizce dil eğitimi vermeye başlamış bulunmaktayız. İngilizce dışında birçok sertifikasyon kursu açmayı hedeflerken ve özellikle Avrupa Birliği Projeleri'ni destekleyecek alt yapıları oluşturmuş bulunmaktayız. Yine Sürekli Eğitim Merkezimiz bünyesinde açılması planlanan programlar başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm belediyelerimizin ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşü ve katkılarıyla ortak programlar açarak bölge halkına bölgemizde ihtiyaç olan konularda sertifikasyon programları açarak istihdamı artırmayı hedefliyoruz. Bu minvalde halen teslim aşamasına gelmiş 2 Avrupa Birliği Projesi çalışmasına devam etmekteyiz. Bölgemizi Avrupa Birliği Projeleri başta olmak üzere birçok Sosyal Hizmet Projesi'nin alındığı bir bölge haline de getirmeyi hedefliyoruz. Güçlü bir proje birimi kurduk ve daha da geliştirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

“KÜRTÇE OKUR-YAZARLIĞINI ÖĞRETECEĞİZ”

Selahaddin Eyyubi Üniversitesi ilk yılı olmasına rağmen Hemşirelik 60, işletme 60, fizyoterapi 60, muhasebe ve vergi uygulamaları 50 ve dış ticaret 50 olmak üzere toplamda 280 öğrenci alacağını dile getiren Rektör Doğan, şöyle devam etti: “Yurt dışından da 100 yakın öğrenci alabileceğiz. Türkiye’deki örneklerine de bakılırsa bir vakıf üniversitesinin ilk yılı için bu rakam çok iyi. Hedefimiz izni alınan 50 programın tümüne bir kaç yıl gibi kısa bir zamanda öğrenci almaktır. İlk 5 yılda 5000 öğrenci mevcuduna ulaşmayı, ikinci 5 yılda ise bu sayıyı ikiye katlamayı hedefliyoruz. Selahaddin Eyyubi Üniversite olarak kaliteli bir yüksek eğitim-öğretim vermeyi hedefliyoruz. Bu amaçla dünya dili olarak bilinen İngilizceyi çok önemsiyoruz. Bu yüzden bütün öğrencilerimize bir yıl İngilizce hazırlık vereceğiz. Aynı zamanda North American Üniversitesi ile protokol imzaladık. Dileyen öğrencilerimiz İngilizce dil eğitimini ABD’de alabilecekler. Öğrencilerimiz, İngilizceyi etkin bir şekilde öğrenmiş olarak mezun olacaklar ve aynı zamanda Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinden birini öğretmeyi hedefliyoruz. Hemşirelik bölümünde öncellikle Kurmanci veya Zazaki’yi Dış Ticaret bölümünde ise Sorani lehçelerini öğreterek dil eğitimini vereceğiz. Bizi tercih edecek öğrencilerimizin önemli bir kısmı bölgeden olacak ve Kürtçe biliyor olacaktır. O zamanda onlara Kürtçe okur-yazarlığını öğreteceğiz. Böylece her bakımdan donanımlı bireyler olarak mezun olup topluma hizmet sunacaklar.”

“SELAHADDİN EYYUBİ İSMİ DÜNYANIN ARZU ETTİĞİ BARIŞI SİMGELİYOR”

Selahaddin Eyyubi isminin neden tercih edildiğini anlatan Rektör Prof. Dr. Ekrem Doğan, bu ismin saklı bir hazine ve mutlaka yeniden keşif edilmeye ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Doğan şunları söyledi: “Selahaddin Eyyubi ismi gerek İslam coğrafyasında gerekse batı toplumlarında çok ciddi anlamı olan ortak bir simge. Günümüz dünyasının en çok arzu ettiği ve ulaşmaya çalıştığı barışı da simgelemektedir. Ama aynı zamanda ilme verilen değeri de ifade etmektedir. Çünkü askeri eğitimden ziyade ilim ve sanata meraklıydı. Astronomi, Matematik, Felsefe, Sosyoloji ve Fıkıh gibi ilim-bilim dallarına hakimdi. Ayrıca hükümdarlığı altındaki toplumlara adil davranmış ve adaletiyle de nam salmıştır. Farklı din, inanç ve etnik kökenden topluluklar, egemenliği altında huzur, güven ve hoşgörüyle yaşamıştır. Biz de Selahaddin Eyyubi’nin anlayışıyla bütün farklılıkları kucaklayan ve kültürler arasında köprü kuran bir misyonla yola çıktık.”

CİHAN

Yorumlar