Selahattin Demirtaş: Birinci turda elenmem zayıf bir ihtimal

Halkların Demokratik Partisi cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, birinci turda elenmesinin zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi. Demirtaş ayrıca, AK Parti’nin cumhurbaşkanı başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görevinden istifa etmesi gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
Selahattin Demirtaş: Birinci turda elenmem zayıf bir ihtimal

Halkların Demokratik Partisi cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, birinci turda elenmesinin zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi. Demirtaş ayrıca, AK Parti’nin cumhurbaşkanı başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görevinden istifa etmesi gerektiğini istifa etmezse seçime şaibe düşmüş olacağını savundu.

Demirtaş, cumhurbaşkanı seçim çalışmaları kapsamında düzenlediği ziyaretlere devam ediyor. Demirtaş bugün Altı Nokta Körler Derneği’ni ziyaret etti. Demirtaş ziyaret sonrası dernek üyelerinin sorularını cevapladı."Geçmişte yapmış olduğunuz meslek hukukçuluk mu, terzilik mi?" sorusuna Demirtaş, "Meslek olarak avukatım. Ankara Hukuk Fakültesi mezunuyum. Ondan önce ilk çocukluk ve gençlik yıllarındaki asıl mesleğim sıhhi su tesisatçılığıdır. Terzi olsam kendi söküğümü dikemem."cevabını verdi.

"Cumhurbaşkanlığı oylamasında birinci turda elendiniz. Varsayımlarla hareket ediyorum." sözlerine ise Demirtaş "Zayıf bir ihtimal tabı" karşılığını verdi.

"Eğer terzi olsaydınız Türkiye’ye dikecek olduğunuz elbise nasıl olurdu?" sorusuna ise Demirtaş şu şekilde cevap verdi: "Çok ustaca bir soru terzi sorusu. Biz başbakan gibi birbirinden ayrı birbirinden kopmuş birbiri ile yaşamayacak kimlik var demiyoruz. Sayısal olarak önemli değil. Etnik kimlik olarak, mezhep olarak, dini inanç olarak birbirinden farklı topluluklar, milletler, halklar Türkiye’de var. Bunları bir arada tutabilecek en önemli şey eşitliğe, adalete dayalı bir demokrasi anlayışıdır. Bundan başka hiçbir elbise Türkiye’ye uymaz. Bizim eleştirdiğimiz nokta tekçiliğe dayalı millet tanımıdır. Çoğulcu millet tanımları Türkiye gibi çok kültürlü, çok, çok dilli toplumlara uyan bir tanımdır ve mekanizmadır. Bir kimliğin başka kimliğe üstünlüğü, bir dilin, dinin, mezhebin başka dillere ve inançlara üstünlüğü üzerine bina edilecek bir ulus veya millet anlayışı Türkiye gibi toplumlarda hiç kimseye huzur getirmez, demokrasi de getirmez. O nedenle Türkiye’ye biçilecek elbise rengarenk çiçekli bir elbise olur bu herkese de uyar. Bunun adı da herhalde adalete ve eşitliği de dayalı bir demokrasi olur. Başka da hiçbir şey Türkiye’de uzun sureli dayanamaz."

“İNSANLARIN GÖNÜL VERDİĞİ BU ÇALIŞMAYI GÖTÜRÜP UCUZ SİYASET MALZEMESİ YAPACAK DEĞİLİZ”

“Eğer ilk turda yeterli oyu alamazsanız İkinci tura geçtiğinizde tavrınız ne olacak?” sorusuna ise Demirtaş, “İkinci tura dair görüş belirtmek için çok erken. Umut ediyorum ki bu soru ile diğer iki adaylar daha çok karşılaşacak. Pratikte de inşallah öyle olacak. Biz ilk tur için de ikinci tur içinde asla ilkelerimizden tavız vermeyeceğiz. Bize güvenen, bizi destekleyecek, bu ilkeler etrafında kenetlenecek hiç kimseyi asla mahcup edecek bir tutum içinde olmayacağız. Çünkü bu kutsal ilkeler, yürekli insanların gönül verdiği bu çalışmayı götürüp ucuz siyaset malzemesi yapacak değiliz. Bunu da her aşamada göreceksiniz.” şeklinde cevap verdi.

"HAZİNENİN PARASI EMRİNDE HERKES SEÇİM KAZANIR"

“Başbakan’ın cumhurbaşkanı adayı olduğu için istifa etmesini gerekiyor mu? Ne düşünüyorsunuz? Böyle kalması etik midir?” sorusuna ise Demirtaş şu şekilde cevap verdi: "Başbakan istifa etmeli. İstifa etmiyorsa, koltuğu seviyorsa, koltuksuz yaşayamam diyorsa en azından Başbakanlık ve devlet imkânlarını seçim boyunca kullanmayacağını açıkça taahhüt etmeli, hiçbir devlet imkânından seçim boyunca faydalanmamalı. Bizler gibi gönüllü desteği ile halkın desteği ile seçim kampanyası yürütmenin ne demek olduğunu bu seçimde görmeli diye düşünüyorum. Özel helikopterlerle, özel uçaklarla, bakanalar emrinde, il müdürleri emrinde, devlet parası, hazinenin parası emrinde herkes seçim kazanır. O şekilde bir kampanya adil olmaz. O nedenle başbakan, başbakanlıktan en azından istifa etmeli, dediğim gibi bu başbakanın çok yapabileceği bir şey gibi görünmüyor ama açıkça taahhüt etmeli, "ben başbakanlık imkânlarını kullanmayacağım." Başbakanlık makam aracından tutun, uçağından, parasından kadrosuna bırakmalı. Bizler gibi çalışmalı. Bunu yapmazsa zaten seçime şaibe düşmüş başından itibaren adıl olmayan bir seçim başlamış demektir."

CİHAN

Yorumlar