Sel, Uzunköprü’de ağır hasara yol açtı

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde meydana gelen sel felaketi ağır hasara yol açtı. Önceki gece saat 03:00 sıralarında başlayan yağış dün akşam saat 18:00’e kadar devam etti. Metrekareye 190 kilogramlık rekor yağış düştü. Yağış ilçe...

Google Haberlere Abone ol
Sel, Uzunköprü’de ağır hasara yol açtı

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde meydana gelen sel felaketi ağır hasara yol açtı. Önceki gece saat 03:00 sıralarında başlayan yağış dün akşam saat 18:00’e kadar devam etti. Metrekareye 190 kilogramlık rekor yağış düştü. Yağış ilçe merkezi ve bağlı köylerde ağır hasara yol açtı. Selde çok sayıda kerpiç ev yıkıldı, onlarca evi su bastı, yollar kapandı, hayvanlar telef oldu. Yağışın kesilmesiyle birlikte sular çekildi. İlçe merkezi ve köylerde su tahliye ve hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, dün ilçeye gece saat 02.30’dan 18.00’e kadar metrekareye 190 kilogramlık yağış düştüğünü söyledi. Bu rakamın bir afet olduğunu belirten Yıldız, “Bu konuda meteoroloji uyarılarını yapmıştı. Bununla ilgili tedbirleri almaya başlamıştık. O gece saat 03:30 ile 04:30 arasında emniyet müdürümüzle birlikte ilçeyi gezmiştik. O saatte bir sıkıntı yoktu. Fakat biz gece yarısından itibaren özellikle şehir merkezinde Kırkkavak deresinin taşma ihtimaline karşı tedbirler aldık ve vatandaşlarımızı uyarmaya başladık. Bütün bunlara rağmen tabii ki, çok ciddi ve beklenmeyen 190 kilogram yağış nedeniyle bir takım hasarlar oluştu.” dedi.

DERE ISLAHINA ÖDENEK AYRILMADI, KÖYÜ SEL GÖTÜRDÜ

Sığırcılı Köyü Muhtarı Şaban Kaya ise köy halkı olarak çok büyük mağduriyet içerisinde olduklarını kaydetti.

Bin tona yakın buğdayın sel sularında gittiğini dile getiren Kaya, “4 tane ev yıkıldı. Onun yanında 2 ahır, 2 ev hasar gördü. Traktörlerimiz, arabalarımız su altında kaldı. Hasar tespiti yapıldığı vakit ortaya çıkacak. Hasarımız çok büyük.” diye konuştuk.

2012 yılında yine sel yaşadıklarını anlatan Muhtar, “2013 yılında DSİ tarafından deremizin ıslahı ihalesi yapıldı. Mayıs 2014’te ıslah çalışması yapılacaktı. Ancak ödenek ayrılmadığı için deremizde ıslah çalışması olmadı ve köyümüz bu duruma düştü.” açıklamasını yaptı.

Evi yıkılan Sevdiye Aras ise gece 03:00 sıralarından itibaren evinin su almaya başladığını ve sel suyunun insan beline kadar ulaştığını ifade etti. Aras, evin içinde mahsur kaldıklarını ve komşuları tarafından traktörle kurtarıldığını anlattı.

Köylerinde zararın çok büyük olduğunu açıklayan Necmi Arda da gece saatlerinde başlayan yağmurun yarım saat içerisinde sele dönüştüğünü kaydetti. Evlerin yıkıldığını, buğdaylarının selde gittiğini dile getiren Arda, “Evlerimiz su altında kaldı. Bazı evler yıkıldı. Aşağı yukarı 8 kişinin evi yıkıldı. Şu anda gerçekten köy halkı mağdur durumda.” şeklinde konuştu.

UZUNKÖPRÜ’DE SEL BİLANÇOSU

İlçe merkezinde 60, köylerde ise 150 evi su bastı. Köylerde çok sayıda ev yıkıldı. Dereköy Köyü’nde 30 koyun suya kapılarak telef oldu. İlçe merkezdeki Demirtaş mahallesinde 105 arı kovanı suya karışarak yok oldu. Aslıhan, Sığırcılı, Çakmak, Meşeli, Kurtbey ve Hamitli köylerinde su kesildi. 30 bin dekarlık tarım arazisi su altında kaldı. Ancak selin yol açtığı hasarın boyutu yapılacak hasar tespit çalışmalarının ardından belli olacak. CİHAN

Yorumlar