Sel mağdurları kendilerine uzanacak yardım eli bekliyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesini vuran sel geride onlarca kullanılamaz ev ile ekili ve dikili alanlarda da büyük bir zayiat bıraktı. Sel sonrası çiftçiler mahsulden umudunu kesmiş kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.Yaraşlı Yörük köyünde...

Google Haberlere Abone ol
Sel mağdurları kendilerine uzanacak yardım eli bekliyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesini vuran sel geride onlarca kullanılamaz ev ile ekili ve dikili alanlarda da büyük bir zayiat bıraktı. Sel sonrası çiftçiler mahsulden umudunu kesmiş kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

Yaraşlı Yörük köyünde evlerini sel basan 14 kişilik Kurt ailesi, geceyi yakınlarının yanında geçirmiş. Dün sabah saatlerinde yükselen sel evde kullanılacak bir şey bırakmamış. Dere yatağına yapılmış evde oturan ailenin evini 1992-1998 yıllarında da su basmış. Önceki sel baskınlarında afet yetkililerinin 'bu evde oturulamaz' diye rapor yazmalarına rağmen şimdiye kadar hiçbir şey yapılmamış, yeni ev sözleri de tutulmamış.

“DEVAMLI KORKU İLE YAŞIYORUZ”

Evin gelini Fatma Kurt sel anını şöyle anlattı: “Kahvaltı yaparken yakaladı bizi sel. 10 dakika içinde oldu, ne oldu ise. Hiçbir eşya kurtaramadık. Her şeyimiz gitti. Makinemiz, buzdolabımız. Her şeyimiz gitti. Kalacak yerimiz yok, içecek suyumuz yok. Yardım istiyoruz. Mağdur durumdayız. Yatağımız yorganımız her şeyimiz koltuk takımımız, çamaşır makinemiz, buzdolabımızı her şey gitti. Biz 14 kişiyiz bu evde. Şu an görümcemin evinde kalıyoruz. Üst katta kaldık. Hep korku altındayız. Devamlı korku ile yaşıyoruz. Halimiz ortada daha ne isteyebiliriz ki.”

KÖYÜN MUHTARI: VATANDAŞIN HALİNİ SORAN YOK

Köy muhtarı İbrahim Çalık, şu ana kadar vatandaşın halini ve vaktini soran olmamasından şikayetçi. Çalık, şöyle konuştu:“İçme suyumuz ve kalacak yerimiz yok. Şu ana kadar her gün üç senedir, bu hali yaşıyoruz. Yaşamamızın sebeplerinden biri Erdemir, bir diğeri de yapılan bu fabrikalar. Irmak yataklarını daralttıkları için. Irmak yataklarına bariyer gibi bir şey olursa, anca rahat ederiz. Vatandaş geçimi bağ bahçeden sağlıyor. Başka gelirleri yok. Sel buraları vurdu.” diye konuştu.

Muhtar Çalık, 1998’de 7 vatandaşa AFAD’dan ‘evleri kullanılamaz raporu verildiğini’, belirterek, şunları aktardı: “Şu ana kadar vatandaşa ev verilmiş değil. İmza atmışlar. Şu anda ölüm olsaydı. Biz devletimizden bir hak talep edemeyeceğiz, Niye imza attık ‘ Biz burada oturmayacağız’ diye. Şu anda haklı bir talebimiz yok. Niye imzamız var. Ellerimiz bağlandı. Muhtar olarak yapacak bir şeyim yok. Dere yataklarının ıslahı ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi beklentimiz.”

Muhtar Çalık, 6 vatandaşın evinin selden etkilendiğini, tarım arazilerinin ise komple etkilendiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Vatandaşın yapacak bir şeyi yok. Eli ayağı bağlanmış durumda. Şu an itibariyle sadakaya muhtaç biriyiz. Çünkü vatandaşın emekli maaş 900 lira. Kredi ödüyor 400 TL. Evde var 10 nüfus. Bunun ekmeğiydi, suyuydu. Nasıl karşılayacak?”

CİHAN

Yorumlar