"Şeker pancarına teşvik üretimi tetikler"

Türkiye'de son 5 yılda şeker pancarı üretimi rekoltesinde yüzde 50 düşüş yaşandığını belirten Şeker İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin,"Şeker pancarı üretiminde dışa bağımlı hale gelmekteyiz. Devlet pancara teşvik...

Google Haberlere Abone ol
"Şeker pancarına teşvik üretimi tetikler"

Türkiye'de son 5 yılda şeker pancarı üretimi rekoltesinde yüzde 50 düşüş yaşandığını belirten Şeker İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin,"Şeker pancarı üretiminde dışa bağımlı hale gelmekteyiz. Devlet pancara teşvik ücreti ödemeli" dedi.

Türkiye'nin yakın zamanda şekerde dışa bağımlı hale geleceği iddia edildi. Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Keskin, şeker pancarı üretiminin her geçen yıl azaldığını ifade etti. Pancar üretiminin azalmasıyla birlikte şeker fabrikalarının da verimli çalışamaz hale geldiği belirtildi. Keskin, devletin çiftçiye ödediği yonca, fig gide destekleme ücretlerinden pancar üreticilerini faydalandırmasını istedi. İşçilik maliyetlerinin artmasına karşılık çiftçiye pancar destek ücretinin ödenmemesinin üretimi Doğu Anadolu Bölgesi'nde durma noktasına getirdiğine vurgu yapan Metin Keskin,"Şeker pancarı üretiminde Avrupa'nın gerisinde kaldık. Pancar üretimre kendine yeten bir ülkeden ithal eden bir ülke konumuna gelmek üzeriyiz. Pancar üretimi azaldığı için fabrikalarda tam kapasite ile çalışamaz hale geldi. 2008 yılında 400 bin ton pancar işleyip 60 bin ton şeker üreten fabrikamızda 900 işçi çalışırken 21 milyon lira kar ediyorduk. Bugün yılda bir milyon lira zarar eder hale geldik. Çalışan sayımız 400'e düştü. Yılda 27 ton şeker üretip, 180 bin ton pancar işleyerek zarar eden bir fabrika haline geldik. Karlı bir kurum olan şeker fabrikaları pancar üretimi azaldığı için zarar eder hale getirildi. Devlet, pancar üretimini desteklemeli. Yıllar önce devletin verdiği 'Doğu Teşviki" yeniden uygulamaya sokulmalı." diye konuştu.

ÜRETİLEN ŞEKERİ SATAMADIK

Geçen yıl 40 ton şeker ürettiklerini ve serbest piyasada alıcı bulamadıkları için satamadıklarını da sözlerine ekleyen Metin Keskin,"40 ton kesme şekeri alıcı bulamadığımız için satamadık. 9 ton şekeri işçilere dağıttık. Kalanını toz halinde yeniden üretime dönüştürdük." dedi. Türkiye'de şeker fabrikalarının yıllık bir milyon ton şeker açığının bulunduğunu ve bunun da ülke ekonomisine olumsuz etki yaptığını sözlerine ekleyen Keskin,"Ülkede şeker politikasında bir sıkıntı var. Pancar üretimi yetersiz, fabrikalar atıl halde. Çiftçi pancardan para kazanamadığı için tarlalar boş bırakılmakta. Ülke ekonomisi zarar etmekte." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar