Şeker hastaları sahurda tercih edecekleri yiyeceklere dikkat etmeli

Şeker hastalarının, oruç tutma ile ilgili kararı kişiye özel değerlendirme sonrasında verilebileceğini aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karagöz, oruç tutacakların, sahurda glisemik endeksi düşük yani şekerin kana karışma hızı...

Google Haberlere Abone ol
Şeker hastaları sahurda tercih edecekleri yiyeceklere dikkat etmeli

Şeker hastalarının, oruç tutma ile ilgili kararı kişiye özel değerlendirme sonrasında verilebileceğini aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karagöz, oruç tutacakların, sahurda glisemik endeksi düşük yani şekerin kana karışma hızı yavaş olan yiyecekler tüketmesini önerdi. Dr. Karagöz, çok şekerli ve yağlı gıdalar tüketmemeye özen gösterilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karagöz, Ramazan ayında diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacağına dair evet ya da hayır şeklinde bir cevap vermenin uygun olmayacağını ifade etti. Bu cevabı tamamen kişiye özel bir değerlendirme yaptıktan sonra verebilmenin mümkün olacağını aktaran Dr. Hatice Karagöz, “Hastanın ilaç tedavisi mi yoksa insülin tedavisi mi kullandığı, insülin kullanmakta ise günde kaç kez ve hangi dozda yaptığı, yakın zamanda bir hipoglisemi (kan şekerinin 60'ın altına düşmesi durumu) ya da tam tersi çok yüksek şekere bağlı bir koma durumu yaşayıp yaşamadığı, şeker hastalığına bağlı bir iç organ hasarı bulunup bulunmadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Ayrıca, Ramazan ayı öncesinde kişinin kan şekeri takip çizelgesi görülmelidir.” dedi.

Dr. Hatice Karagöz, kişinin, Ramazan'dan önceki son 3 ay içinde bilinç bozukluğu yapacak düzeyde hipoglisemi yaşayan ya da sık sık hipoglisemi atağı geçiren hastalar ve tip 1 diyabeti olan hastaların yüksek risk altında olduklarını hatırlattı. Bununla birlikte, kan şekeri düzeyi sürekli 300'ün üzerinde seyreden diyabet hastalarının da oruç tutmalarının riskli olacağını anlatan Dr. Hatice Karagöz, “Ayrıca, özellikle böbrek yetmezliği gelişmiş diyabet hastaları da tüm gün su içemeyeceklerinden dolayı yine riskli grupta yer almaktadırlar. Hastaların oruç tutarken özellikle sersemlik, halsizlik, baş dönmesi, bulanık görme, terleme ve fenalaşma hissi gibi hipoglisemi bulguları açısından uyanık olmaları son derece önemlidir. Yukarıda belirtilen durumlar dışında, hem insülin hem de ağızdan ilaç kullanan diyabet hastaları tedavi dozları ayarlanarak oruç tutabilirler.” uyarısında bulundu.

Dr. Hatice Karagöz, şeker hastalığı olanlara, oruç tutarken yapmaları gerekenlerle ilgili şu önerilerde bulundu: "Öncelikle sağlıklı beslenme kurallarına uymaları önemlidir. Özellikle sahurda glisemik endeksi düşük yani şekerin kana karışma hızı yavaş olan yiyecekler tüketilmelidir. Çok şekerli ve yağlı gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir. Aşırı su kaybını önleyebilmek için özellikle sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında iftardan sonra bol su tüketilmelidir. Ramazan ayı boyunca kan şekeri değerleri daha sıkı takip edilmeli ve bir sonraki muayene randevusunda doktora göstermek amaçlı kaydedilmelidir.

Özellikle belirli şeker ilaçları, oruç tutarken hipoglisemi riskini artırabileceğinden Ramazan süresince mevcut tedavi ve dozajı yeniden gözden geçirilmelidir. Oruçluyken hafif egzersizler güvenli olmakla birlikte, hipoglisemi riski nedeniyle iftar vaktine gelen saatlerde yapılacak ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Oruçlu bir şeker hastasının kan şekeri 300'ün üzerinde ya da 60'ın altında ise derhal en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır.

CİHAN

Yorumlar