Şeker, doğal afetten zarar gören çiftçinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, doğal afetten zarar gören çiftçinin sıkıntılarını Meclis gündemine taşıdı. Gaziantep'te Nisan ayında gerçekleşen dolu yağışları ve don etkisi ekili tarım arazilerinin ve fıstık bahçelerinin...

Google Haberlere Abone ol
Şeker, doğal afetten zarar gören çiftçinin sıkıntılarını Meclis'e taşıdı

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, doğal afetten zarar gören çiftçinin sıkıntılarını Meclis gündemine taşıdı. Gaziantep'te Nisan ayında gerçekleşen dolu yağışları ve don etkisi ekili tarım arazilerinin ve fıstık bahçelerinin zarar gördüğünü dile getiren Şeker, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması için “Çiftçinin borçları ertelenecek mi? Zararın yaşandığı ilçeler afet kapsamına alınacak mı” diye soru önergesi verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Gaziantep Milletvekili Şeker, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Zarar gören fıstık bahçesinin 4 bin civarında olduğunu belirten Şeker, özellikle tarım sigortası olmayan çiftçilerin tedirgin olduğunu dile getirdi.

GEÇEN YIL ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİN ZARARI DA KARŞILANMADI

Gaziantep’te geçtiğimiz yıl mayıs ayında yaşanan dolu afetinde 5 bin 383 çiftçinin zarar gördüğünü vurgulayan Şeker, bu çiftçilerin zararlarının hala karşılanmadığının bilgisini verdi. Şeker, “Yanlış tarım politikaları nedeniyle geliri sürekli düşen ve dolayısıyla tarım sigortası yaptıramayan 3 bin 873 çiftçimiz devletten herhangi bir yardım alamamış ve afetin zararını kendi başına telafi etmek durumunda bırakılmıştır. Bu uygulama, geçimini sadece ekili alanlardan ve fıstık ağaçlarından elde ettikleri ürünlerle sağlayan, 2014'te dolu mağduru olan ve tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimizi tedirgin etmektedir.” dedi.

Şeker, Tarım Bakanı Eker'in cevaplaması için şu soruları sordu: “Gaziantep’te dolu yağışı, soğuk ve don etkisi nedeniyle zarar gören ekili tarım arazisi büyüklüğü ve fıstık ağacı sayısı nedir? Gaziantep’te, ilçe bazında, dolu yağışları, soğuk ve don etkisi nedeniyle zarar gören köy ve çiftçi sayısı nedir? Bu çiftçilerden kaçının tarım sigortası vardır? Gaziantep’te meydana gelen dolu yağışı, soğuk ve don olayının yarattığı tahribat nedeniyle mağdur olan çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve zarar gören yerlerin afet kapsamına alınması için planlanan, yürütülen bir çalışma var mıdır? 2013 yılında dolu afeti yaşayan, tarım sigortası yaptırmadığı için devletten yardım alamayan 3 bin 873 çiftçimizden kaçı icra takibine düşmüştür? Tarım sigortası yaptıramayan, don ve dolu afeti nedeniyle zarar gören çiftçilerimizin yalnız başına bırakılması sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?”

CİHAN

Yorumlar