Şehidin ailesine 61 yıl sonra gelen bayrak

Dumlupınar denizaltısının batmasının üstünden tam 61 yıl geçti. O kazada şehit olan Bursalı er İbrahim Aksu'nun ailesine 61 yıl sonra bayrak hediye edildi.

Google Haberlere Abone ol
Şehidin ailesine 61 yıl sonra gelen bayrak

Dumlupınar denizaltısının batmasının üstünden tam 61 yıl geçti. O kazada şehit olan Bursalı er İbrahim Aksu'nun ailesine 61 yıl sonra bayrak hediye edildi. Şehit Aksu’nun hayattaki tek kardeşi Nadire Çetin'e ulaşılarak Türk bayrağı verildi.

    4 Nisan 1953 yılında Türk denizaltıcılık tarihinin en korkunç faciası olarak kabul edilen Dumlupınar denizaltısı olayının acısı 61 yıl sonra yeniden canlandı.

    1953 yılında tatbikattan dönen Dumlupınar denizaltı Çanakkale boğazı Nara Burnu açıklarında gece yarısı saat 02.10 sularında İsveç bandıralı Naboland isimli şilebin çarpması sonucu batmıştı. 72 saat süren kurtarma çalışmaları boğazda bulunan aşırı akıntı yüzünden sonuç vermez ve 81 denizci şehit olmuştu.

    1931 Bursa Hamitler köyü doğumlu İbrahim Aksu da 1951 yılında Gölcükte bulunan denizaltı komutanlığında görevine başlamış. Terhisine iki ay kala şehit olan Aksu'nun soy adı yanlış yazıldığı için aile ile devlet arasından bağ kurulamamasını neden olmuş. Aradan geçen 61 yıl sonra Bursa İl Özel İdaresi Basın Koordinasyonu tarafından yapılan araştırmalarda 1953 yılında Dumlupınar denizaltısı faciasında şehit olan Bursa'lı Deniz eri İbrahim Aksu'nun kayıtlarına ve ailesine ulaşıldı.

    Bursa Valisi Münir Karaloğlu tarafından görevlendirilen Vali Yardımcısı Bilal Çelik beraberinde Bursa Merkez Komutanı Mehmet Kadal ve Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Bursa Şube Başkanı Selami Soylu ile birlikte şehidin ailesine Türk bayrağı verildi.

    Vali Yardımcısı Bilal Çelik, 1953’de Çanakkale Boğazı'nda meydana gelen kazada Dumlupınar denizaltısında şehit olan İbrahim Aksu'nun ailesini soy adı yanlış yazıldığı için ulaşılamadığını belirtti. Şehit Aksu’nun ailesini yeniden bulmanın kendileri için bir vefa borcunu ödemenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Çelik, “Dumlupınar denizaltısının batmasıyla şehit verdiğimiz İbrahim Aksu'nun maalesef soy ismi ‘Özsoy veya Aksoy’ olarak yazılmış. Bu sebepten dolayı yıllarca farklı yerlerde isim araştırılmış ama en son Bursa İl Özel İdaresi ekibinin yaptığı araştırmalarla şehidimizin doğru adresi bulunmuştur. Bu gün artık aileye bu karışıklığın ortandan kaldırılması konusunda vefa borcumuzu ödemiş olduk. Şehidin ailesinden bu gün sadece en küçük kız kardeşi Nadire (Aksu) Çetin kalmış, bizler kendilerini şehidimizin bir yadigarı olarak kabul ediyoruz ve bundan sonra her zaman kurumlarımız ve derneklerimizle yanında olacağız." dedi.

    Bursalı şehit er İbrahim Aksu'nun kardeşi Nadire (Aksu) Çetin ise "Bu gün Şehit ağabeyim İbrahim Aksu yeniden doğdu ve evime geldi. Bana devletimiz çok büyük bir mutluluk yaşattı ve sözün bitti yerdeyim şuan. Soy isim değişikliği yüzünden yıllarca hiç aranmadık ama hep çok bekledik ölmeden ağabeyimizin ismini yaşatamazsak diye, istiyorum ki doğduğu köy olan Hamitlere en azından bir ismi verilsin. Şu bahçemizde ağabeyimin ayak izleri duruyor hala, biz burada doğduk, büyüdük, ağabeyim bu bahçelerde büyüdü askere gitti.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar