Şefika Nine 70'inde okuma öğrendi, 80'inde kitap yazdı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Şefika Cebeci 80 yaşından sonra yazdığı kitapla görenleri hayrete düşürdü.

Google Haberlere Abone ol
Şefika Nine 70'inde okuma öğrendi, 80'inde kitap yazdı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Şefika Cebeci 80 yaşından sonra yazdığı kitapla görenleri hayrete düşürdü. Gümüşlük beldesine bağlı Dereköy'de oturan, yedi torun sahibi Cebeci, 70 yaşından sonra okuma yazma öğrenmiş.

Cebeci, yaptığı açıklamada, "İlk olarak kâğıtlara küçük küçük yazmaya başlayıp kenara koydum. Daha sonra bir tane daktilo bulup yazdığım sayfaları daktiloya geçirdim. Ondan sonra da bilgisayara geçirdim. Bilgisayardan da çıktıları alıp bir editöre verdim. Kitapta bugüne kadar yaşadıklarımı, çektiğim çileleri, her şeyi yazdım. Eşim çok çektirdi, bana hiç faydası olmadı. Ben de yaşadığım zorlukları yazmaya karar verdim. Babamız, annemiz bize hiçbir şey göstermedi, ben de şu geçmişimi yazayım dedim, kalsın kitap olarak." şeklinde konuştu.

'OKULA 70 YAŞINDA GİTTİM'

Kendi çabalarıyla 25 yaşında okumayı öğrenen Şefika Nine, yazmayı da öğrenmek için 70 yaşından sonra kursa gitmiş. O dönemlerde okuyabildiğini ama yazamadığını anlatarak, "Bodrum'da bulunan bir kursa gittim. Orada okumayı kendi kendime öğrendiğimi ama yazmayı bilmediğimi söyledim. Sonra iki aya yakın okuma kursuna gittim, okuma belgesi aldım. İlk defa okula 70 yaşında gittim." dedi.

İKİNCİ KİTAP YOLDA

Şefika Cebeci, 1932 yılında Kastamonu'da başlayıp İstanbul, Almanya ve Bodrum'la evam eden hayat hikayesiyle ikinci kitabını çıkarmaya hazırlanıyor. İlk kitabı "Zorlu Yıllar"da hayatını anlatan Cebeci, ikinci kitabında da hayatını yazmaya devam edeceğini belirtti: "İlk kitabım, çok istediğim gibi olmadı. İkinci kitabımı yazmaya hazırlanıyorum. İkinci kitabımda da yine hayat hikayelerim olacak. Bu arada bilgisayar da öğrendim. Aldım bilgisayarı, oturdum başına, nasıl olduğunu öğrendim. Biraz da torunum gösterdi, o şekilde bilgisayarı da kendi başıma öğrendim." CİHAN

Yorumlar